eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jövőre 205 milliárd forinttal csökken az adóterhelés - a nap legfontosabb hírei

Összességében 205 milliárd forinttal csökken az adóterhelés a jövő évi adóváltoztatások tervezete alapján; ennek egyharmada a lakosságot, kétharmada a vállalkozásokat érinti - közölte a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kabinet döntése óta lezajlott egyeztetések eredményeként a munkáltatók által fizetendő természetbeni juttatások tervezett 11 százalékos adója nem került be a javaslatok közé.

A pénzügyminiszter hozzátette: a másik változás az, hogy 2009. április 1. után a munkáltatók által fizetendő járulék négy százalékkal csökken a korábban tervezett öt helyett. A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy az energiaszektorban működő vállalkozások esetében a nyereség alapján nyolc százalékos különadót javasol a kormány két évre. Hozzátette: az úgynevezett Robin Hood-adóból évente 30 milliárd forintos bevételt várnak; a pénzből a távhővel fűthető lakások tulajdonosainak kívánnak kompenzációs alapot képezni. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: nem csökkennek jövőre a lakosság terhei, és a kormány adótörvény-javaslata alkalmatlan a gazdasági növekedés serkentésére, illetve a feketegazdaság visszaszorítására is.

Medián: támogatja a többség az adócsökkentési elképzeléseket

Egy felmérés szerint a lakosság többsége támogatja a kormányfő adócsökkentési elképzeléseit. A Medián szeptember 5-e és 9-e között, 1200 embert kérdezett meg. Az adatok alapján Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról a lakosság mintegy háromötöde hallott, közülük azonban csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak a részleteit. A megkérdezettek 86 százaléka támogatná az adóegyszerűsítést, 82 százalékuk pedig egyetért a költségvetés egyensúlyának megőrzésével is. Az adózási szabályok szigorítását, valamint az adózással összefüggő eljárások felgyorsítását a többség alkalmasnak tartaná a feketegazdaság visszaszorítására.

Emelkedett a BUX

9,2 százalékkal emelkedett csütörtöki záró értékéhez képest a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 1598 pontos erősödés után 19.062 ponton zárt. A budapesti tőzsde történetében még soha nem volt ekkora, napon belüli emelkedés. A MOL-papírok 8, az OTP-részvények 14,9 százalékkal javultak; a részvénypiac forgalma 46,2 milliárd forint volt. Szakértők szerint a kedvező hangulatot az Egyesült Államokból érkező hírek alapozták meg a piacon.

Draskovics: reálisnak tűnt a bombafenyegetés

Megerősítették azoknak a közintézményeknek a biztonságát, amelyekkel összefüggésben reálisnak tűnt a csütörtöki bombafenyegetés - jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: nehezen megítélhető, hogy mi a fenyegetők szándéka, mert különböző formákban különböző követeléseket fogalmaztak meg.

Aggályosnak tartja a Fidesz a Ptk-tervezetet

Több ponton is alkotmányosan aggályosnak tartja a Fidesz a kormány által előterjesztett új polgári törvénykönyv-tervezetet. Répássy Róbert, az ellenzéki párt jogi kabinetvezetője úgy vélte: a gyűlöletbeszédre vonatkozó rész és a regisztrált élettársi kapcsolat szabályozása vet fel alkotmányos kételyeket. Szerinte káoszt fog előidézni, ha az új törvénykönyvet már 2010. január 1-jével hatályba akarja léptetni a kormány, mert a polgári és a jogi társadalom nem képes ilyen rövid idő alatt elsajátítani az új szabályokat.

Ötpárti egyetértés az amerikai vízumról

Ötpárti egyetértés van az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozásról és az ehhez szükséges utolsó megállapodásról. Erről a pártok képviselői azután nyilatkoztak, hogy közösen egyeztettek a külügyi államtitkárral és az amerikai nagykövettel a kérdésről. Göncz Kinga külügyminiszter szerdán jelentette be: a magyarok várhatóan a jövő év elején már vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, akárcsak a többi új uniós tagállam polgárai.

Ismét vasutassztrájk fenyeget

Akár a jövő hét vége előtt újrakezdheti a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, miután az újabb egyeztetésen sem tudtak megállapodni a MÁV-val. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az InfoRádióban azt mondta: a tárgyaláson tettek gesztusokat, de részleteket nem közölt. Sigulinszki Tibor, a vasúttársaság szóvivője arról beszélt, hogy a MÁV nem engedhet az álláspontjából, miután az érdekképviselet követeléseinek nincs gazdasági alapja.

Petíciót adtak át a libatenyésztők a Négy Mancsnak

Petíciót adtak át a Hungerit Zrt. dolgozói a Négy Mancs képviselőinek; a szentesi baromfifeldolgozó cég azt követeli az állatvédő szervezettől, hogy haladéktalanul vegye le a nevét a német és az osztrák áruházláncoknak küldött feketelistáról. Péliné Gábos Zsuzsanna, a Hungerit szakszervezeti képviselője emlékeztetett arra: a cég a Négy Mancs korábbi követeléseinek megfelelve, szeptember 1-jétől beszüntette a hízott libamáj előállítását.

Újraindították a hadronütköztetőt

Újraindították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt, a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, miután kicseréltek egy 30 tonnás transzformátort - közölte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. A berendezést szerdán, az üzembe helyezés után egy héttel állították le, miután áramellátási zavar alakult ki a hűtőrendszerben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×