eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szerződésbontással és sztrájkkal fenyegetnek az orvosok

A Magyar Orvosi Kamara 30 százalékos béremelést kér január 1-től az egészségügyben dolgozók számára. A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követelést, az orvosok tömegesen szerződést bontanak, vagy sztrájkolnak.

Éger István közölte: az érdekérvényesítés formáiról nagygyűlésen döntenek majd az ágazat dolgozói. Hangsúlyozta: a kormány egészségügyet érintő béremelési terve nem ad garanciát az orvosok és az egészségügyi dolgozók pályán tartására, itthon maradására és utánpótlására.

Éger István úgy fogalmazott: egy törvény megalkotását is szorgalmazzák, amely azt tartalmazza, hogy a mindenkori kormány 2013-ig milyen ütemezésben garantálja az ágazat bérfelzárkóztatását.

Az orvosi kamara elnöke emlékeztetett: Magyarország uniós csatlakozása óta 3 ezer orvos hagyta el a pályát, illetve vállalt munkát külföldön.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte: Székely Tamás miniszter még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójaként, áprilisban megállapodott a kamara vezetésével az alapellátásban dolgozók helyzetének javításáról, és ennek értelmében 7,1 milliárd forint plusz forrást kaptak az orvosok.

A tárca hangsúlyozta: a Biztonság és Partnerség: Feladatok az egészségügyben 2010-ig című program külön kiemelt fejezetben foglalkozik az ágazat humánerőforrás területével.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×