eur:
389.63
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szavazás helyett politikai vitanap a kormányfő programjáról

Politikai vitanapot kezdeményez az MSZP a kormányfő Megegyezés című írásáról - közölte az Országgyűlés elnöke, miután a szocialisták a Házbizottság ülésén nem támogatták, hogy a parlament a házszabálytól eltérve már hétfőn szavazzon Gyurcsány Ferenc programjáról. A Fidesz szerint a miniszterelnök csak beszélni akar, a vitát nem vállalja.

Az MSZP nem támogatja, hogy a parlament a házszabálytól eltérve még hétfőn szavazzon a miniszterelnök Megegyezés címűu politikai vitairatáról.

Az erről szóló javaslatot még a hét elején nyújtotta be a Fidesz, Göndör István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese azonban a Házbizottság ülése után közölte: még nem volt példa arra, hogy egy sajtóban megjelent írásról vitázzon a parlament.

"Bármikor, bármely képviselőnek a sajtóban megjelent dolgait ezt követően bárki behozhatná a Ház falai közé. Példátlan. Egyszerűen ellopták a miniszterelnöknek a sajtóban megjelent hirdetését, és egyértelműen látszik, hogy a Fidesz csak szavazni akar, mindenáron továbbélezni azt az eszetlen háborút, amit 2006 óta folytatnak az Országgyűlés mindenáron való feloszlatásáról" - hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz azt kérte a Házbizottság ülésén, hogy az indítványt - ha nem is a házszabálytól eltéréssel - de sürgősséggel vegyék napirendre, ez esetben egy hónapon belül tárgyalhatna róla a parlament.

Szili Katalin házelnök az ülés után azt mondta, az MSZP is beszélne a Megegyezésről az Országgyűlésben. Az MSZP képviselőcsoportja írásban kezdeményezte egy politikai vitanap tartását az október 7-i héten a dokumentumról.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója viszont úgy látja, a miniszterelnök ezzel a lépéssel megfutamodik. "Gyurcsány Ferenc csak beszélni akar a Megegyezés című programról, azonban nem vállalja annak megméretését. Pontosan tudja, hogy nincs többsége, hogy a program megbukott. A miniszterelnöknek le kellene vonnia a következtetést, és le kellene mondania" - fogalmazott.

Az MSZP szerint fölösleges szavazni a Megegyezésről, mert a program elemei törvényjavaslatok formájában egyébként is az Országgyűlés elé kerülnek.

Szili Katalin házelnök ezzel kapcsolatban elmondta, a parlament pénteken kapja meg a kormánytól az adótörvény-javaslatokat, szeptember 29-én pedig a jövő évi költségvetés tervezetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×