eur:
391.04
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: Az SZDSZ úgy fél az előrehozott választásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől

A Fidesz és az SZDSZ is támogatni fogja, hogy szavazzon az Országgyűlés a kormányfő Megegyezés című programjáról. Erről a legnagyobb ellenzéki párt elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Viktor a liberális párt elnökével tartott találkozóról elmondta: egyetértettek Fodor Gáborral a helyzet értékelésében, de a lehetséges megoldásokban nem.

Orbán Viktor az SZDSZ elnökével folytatott csütörtöki tárgyalásáról elmondta: egyetértettek abban, hogy komoly világgazdasági válság fenyeget, ami Magyarországot is eléri, és ebben a helyzetben akcióképes, társadalmi támogatottságot élvező kormányra van szükség az országban.

Abban is egyetértettünk, hogy a parlamentnek szavaznia kell a kisebbségi kormány programját jelentő, a miniszterelnök által publikált Megegyezés című javaslatcsomagról. Az ellenzék ugyanakkor nem vállalhatja át a kormányzás felelősségét, például adótörvények alkotásával, ez alkotmányos képtelenség - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök hozzátette: az ellenzék dolga, hogy megakadályozza, hogy a kormány súlyos hibákat kövessen el, mint például 2005-2006-ban.

Orbán Viktor kifejtette: a Megegyezésről szóló szavazást előirányzó határozati javaslatot már beterjesztette az Országgyűlésben a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, és bár szeretnék soron kívül napirendre venni, ehhez négyötödös többségre lenne szükség, így az MSZP ellenállás miatt erre nincs sok esély.

A találkozóra visszatérve a Fidesz elnöke kijelentette: mivel nem ért vele egyet, az SZDSZ is nemmel szavaz majd a Megegyezéssel szemben.

Aggasztó elképzelések

Ha a javaslatcsomag - amelyet ugyan az MSZP nem tekint kormányprogramnak - nem kap többséget a parlamentben, az Orbán Viktor szerint azt mutatja, hogy felhatalmazás nélkül irányítja az országot a kisebbségi kabinet.

Ha leszavazzák a képviselők a határozati javaslatot, megyünk tovább, következnek az adótörvények. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések aggasztóak, mert nem orvosolják a lassuló gazdaság problémáit, holott élénkítésre, ehhez pedig jelentős adócsökkentésre lenne szükség - fejtette ki a volt kormányfő.

A Fidesz elnöke szerint ha az adótörvények megbuknak, akkor újra napirendre kerülhet a parlament feloszlatása.

Orbán Viktor úgy véli: ma a kormányzati ravaszkodástól szenved az ország, a kabinet csak a hatalom mindenáron való megtartásával törődik.

Ma a Fideszen és a szövetségi rendszerébe tartozó KDNP-n kívül nincs olyan politikai erő, amely azzal foglalkozna, ami valóban a dolga, hogy lendületet és programot adjon az országnak, és kivezesse a válságból - jelentette ki a pártvezető.

Orbán Viktor szerint a megoldást az előrehozott választások jelentenék, de ettől jelenleg az SZDSZ úgy fél, mint ördög a tömjénfüsttől.A Fidesz érdeke az ország érdeke

Nem spekulálunk arról, hogy mikor lehet a kormányváltás, a Fidesznek készen kell állnia, hogy vállalja a felelősséget, amely a választói bizalomból következik - mondta a párt elnöke, hozzátéve: van programjuk és kész cselekvési tervük.

Az ország érdeke, hogy minél hamarabb új kormánya és politikája legyen, minél hamarabb történjen változás, így egybeesik a Fidesz érdekével - közölte Orbán Viktor. Kormányoztunk négy évig, tudjuk, mi működik és mi nem, ahogyan azt is, hogy személy szerint kikkel érdemes kormányozni - fűzte hozzá.

Bele kell vágni, fel kell rázni az embereket és megindítani az országot előre, felkészültnek érzem erre a Fideszt - jelentette ki a politikus, megjegyezve: a párt tagjaiban hatalmas a tettvágy. Az ország bátran belevághat az irányításunkkal a következő négy évbe - hangsúlyozta.

Mást, másképpen

A következőkben mást és másképpen kell csinálni: az emberek kiszorultak saját sorsuk irányításából, ezért lehetőséget kell adni nekik arra, hogy beleszólhassanak a helyi és országos ügyekbe is, meg kell mozdítani a bennük lévő alkotó energiát - magyarázta a volt miniszterelnök.

A magyar gazdaság bajban van, tehetséges, képzett, vállalkozó magyarokra van szükség - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a kormány nem tudja megoldani a problémát, de megfelelő közeget teremthet adó- és járulékcsökkentéssel, a bürokrácia leépítésével.

A mostani kormány mindenkinek meg akarja mondani, mit tehet és mit nem, ezzel hatalmas akadályokat gördít az alkotóképes emberek útjába - jegyezte meg a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

Adó- és járulékcsökkentés

A hiányt a Fidesz elnöke szerint csak a gazdasági növekedés élénkítésével lehet csökkenteni. Négy év alatt az adó- és járulékcsökkentés politikájával fejlődő pályára állítottuk az országot. Érzem az erőt magamban, hogy ezt újra megtegyük - közölte Orbán Viktor.

A politikus elmondta: a most kibontakozó pénzügyi válság Magyarországon is súlyos következményekkel fog járni, az eddig is tőkehiányos vállalkozások egyre nehezebben tudnak majd pénzhez jutni. Ebben a helyzetben határozott, irányt mutatni képes kormányra lenne szükség, hogy a megfelelő lépésekkel ellensúlyozza a problémát, az MSZP azonban csak azzal foglalkozik, hogyan lapátolja össze a szükséges többséget egy-egy döntés meghozatalához - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×