eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány: amit meg lehetett valósítani, azt a kormány megcsinálta

Csak 2009-re biztosított a kormány által tervezett adócsökkentés fedezete, a továbbiakban a gazdaság kifehérítésével kell a szükséges többletet előteremteni - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában értékelte az elmúlt két évet, és vázolta a Megegyezésben foglalt programot.

Négy év alatt 1000 milliárd forintos adócsökkentés - így összegezte a miniszterelnök a Megegyezés programjában vázolt adócsökkentési tervet. Gyurcsány Ferenc a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában elmondta: rövidebb idő alatt lehetetlen ennyi pénzt kivonni a rendszerből.

A kormányfő hangsúlyozta: 2010-től a szürke- és feketegazdaság kifehérítésével kell előteremteni az adócsökkentés fedezetét. Hozzátette: évi hatezer milliárd forintra becsülik az eltitkolt jövedelmek mértékét.

Gyurcsány Ferenc elismerte: nehéz megmondani, milyen gyors lesz a fehéredés. A miniszterelnök kiemelte: az adócsökkentés önmagában nem csodafegyver, a nagyobb növekedéshez az oktatási- és szociális rendszert, és az üzleti környezetet is át kell alakítani.

Elmondta: középtávon, 2012-ig 3-5 százalékkal csökkennek az állami kiadások. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés két hét múlva kerül a Parlament elé, ebben 3,2 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Hozzátette: ez az első választás előtti év a rendszerváltás óta, amikor nem növekszik a hiány mértéke. A kormányfő megjegyezte: nem engedi felpuhítani a jövő évi költségvetést, és nem lesz partner a hiánynövelésben. Hozzátette: érzi a felelősségét annak, hogy 2006-ban nem így döntött.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt két év eredményeit számba véve úgy fogalmazott: amit meg lehetett valósítani, azt a kormány megcsinálta. Négy fontos területen is jelentős reformokat hajtott végre - tette hozzá.

Ezeket részletezve elmondta: a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer területén is fontos előrelépés történt. Bár megjegyezte: az egészségügy átalakítását csak "félreformként" értékeli.

Úgy vélte: az elmúlt években - a politikai és társadalmi konfliktusok dacára - csökkentek a szociális különbségek, javult az üzleti környezet és az ország regionális pozíciója. Leszögezte: továbbra sem tartja elképzelhetőnek, hogy a szociális kiadások kontójára csökkentsenek adót, vagy költsenek többet más területek fejlesztésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×