eur:
388.71
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Bevett gyakorlat a betegek "adásvétele"

Feketén adják-veszik egymás közt a kórházak a gyógyítási kapacitásokat - írja a Népszabadság Mikola Istvánt, a parlament egészségügyi bizottságának alelnökét idézve. A "kereskedés" igaz, bár a lap által megkérdezett kórházigazgatók szerint szó sincs semmilyen feketézésről.

Amit a kórházak csinálnak, nem titok, hanem bevett gyakorlat - állítják az igazgatók. Ott, ahol nem tudják kihasználni a "rájuk szabott" teljesítményeket, továbbadják oda, ahol az engedélyezettnél többet végeznek. Az ár a biztosítótól járó díj 20-30 százaléka: ennyit kap az, akitől amúgy visszavennék a fölösleget, a fennmaradó 70-80 százalék pedig a vevőé, akinek amúgy senki sem fizetne az elvégzett többletért. E "kiskapu" védelmet ad arra is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által engedélyezett teljesítményvolumen-korlátot (tvk) ki nem használóktól visszavegyék a közpénzből finanszírozott gyógyítási keret föl nem használt részét. Az intézményvezetők szerint a jogszabály lehetővé teszi az átadást: közreműködői szerződéssel a teljesítmény el is végeztethető.

A Magyar Nemzet információ szerint elkezdődött a kiárusítás a hazai kórházak nagy részében, miután több millió széf vált feleslegessé Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter rendeletének áprilisi módosítása nyomán. A lap úgy tudja, hogy az előrelátóbb intézmények meg sem vásárolták a széfeket, bízva abban, hogy nem lesz hosszú életű a határozat. A kecskeméti megyei kórház 1040 darabot vásárolt, és ott háromszázat fel is szereltek, amikor megtudták, hogy még sincs szükség széfekre. Így hétfőn megkezdték az árusítást, 4140 forintért bárki elviheti a feleslegessé vált darabokat. Az intézmény sajtóreferense azt mondta, hogy amelyeket már beszereltek, azokat meghagyják, mert eltávolításuk újabb költséggel járna. Bár az üzemeltetésük sem olcsó, hiszen a kódszámosok négy darab elemmel működnek, ez pedig nagy mennyiségnél már jelenetős pénzráfordítást igényel.

Az index.hu arról ír, hogy felére csökkenthetik a nők a korai halálozás kockázatát, ha olyan egészségesebb életmódot választanak, amelyet brit kutatók javasolnak nagyszabású tanulmányukban. A dohányzás kerülésével, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és a testsúly kordában tartásával elkerülhető a krónikus betegségek miatti korai halálozás 55 százaléka - állítja a British Medical Journal című folyóiratban megjelent publikáció, amely közel 80 ezer, 34-59 év közötti nő 24 esztendőn át történő rendszeres megfigyelése alapján készült. A résztvevőket kétévenként kérdezték ki az étrendjükről, testedzésük gyakoriságáról, alkoholfogyasztásukról, súlyukról, dohányzási szokásaikról és betegségeikről. A vizsgált időszak alatt a 77 782 nő közül 8882 hunyt el, közülük 1790 szívbetegség, 4527 pedig rákos megbetegedés következtében.

A Napi Gazdaság szerint a várakozásokkal szemben a tegnapi kormányülésen nem volt napirenden az egészségügyi törvény, október közepére csúszik az előterjesztés. Kapcsolódó intézkedésként a kormány januártól felállítaná az OEP regionális kirendeltségeit, a törvényben pedig felülvizsgálnák a súlyponti kórházak rendszerét. Az elmúlt hetekben beérkezett szakmai javaslatok alapján a koncepció három területtel, a gyógyszerüggyel, a lelki egészséggel és a fogászati ellátással is kiegészül. A különböző szakmai szervezetek erős kritikával illették a koncepciót, az orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy nem érdekeltek a többlet teljesítmény biztosításában.

A Világgazdaság arról számol be, hogy új elemekkel bővül a T. Ház elé kerülő, a jövő évi adó- és járulékmódosításokról szóló jogszabálycsomag. Az eredeti normaszöveget a kabinet kiegészítené többek között az úgynevezett Robin Hood-adóról, valamint a távfűtéses lakásban élők kompenzálásáról szóló passzusokkal, de a lakásfelújítások során fizetett áfa visszatérítéséről szóló új szabály is bekerülhet a holnap véglegesítendő adócsomagba. Ezen kívül, több más kérdés is vita tárgya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×