eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Wéber: Gyurcsány az év végéig valószínűleg marad

Gyurcsány Ferenc posztja kormányfőként és pártelnökként is biztos; legalábbis az év végéig - véli az InfoRádió által megkérdezett szociológus. Wéber András hozzátette: a miniszterelnök nyert azzal, hogy a képviselők nem szavazták meg a parlament feloszlatását. A szakértő arról is beszélt: nem történik generációváltás a pártok vezető rétegében.

A miniszterelnök nyert azzal a szavazással, amit a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezett, emiatt sokan - például a szabad demokrata frakcióvezető, Kóka János is - utaltak arra: valamifajta összjáték lehet a párt és az MSZP, illetve Gyurcsány Ferenc között - mondta Wéber Attila szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez persze nem bizonyítható, de kétségtelen, hogy a kormányfő az elmúlt egy hétben teljesen más pozícióba manőverezte magát, mint korábban. Ennek utolsó állomása volt a parlamenti szavazás, ami rendkívüli eseménynek számít, hiszen a parlament feloszlatására vonatkozó kezdeményezés eddig nem volt - tette hozzá a politikai szakértő.

A szociológus szerint az elmúlt héten részben ismét tisztázódott, hogy az őszi ülésszak ideje alatt, vagy az év végéig a miniszterelnök és a szocialista pártelnök személye valószínűleg nem fog változni, mivel az MSZP-n belül - ha némileg antidemokratikus eszközökkel is -, de sikerült Gyurcsány Ferenc helyzetét stabilizálni.

Gyengülő normativitás

Gyurcsány Ferenc - meglepve a párton belüli szövetségeseit és ellenlábasait is -, mindenféle informális egyeztetés nélkül kezdeményezte a kongresszus összehívását, amit az alapszabály értelmében egyébként nem is tehetett volna meg, hiszen arra a választmánynak és az elnökségnek van jogosítványa - magyarázta Wéber Attila.

Wéber Attila úgy véli, ez a lépés nem nevezhető "túlságosan demokratikusnak". A szociológus megjegyezte: a normativitás gyengülését érzékeli az egész magyar politikai életben.

A szakértő hozzátette, Gyurcsány Ferenc pozíciójának stabilizálásához hozzájárult az is, hogy az SZDSZ-en belül látványos elmozdulás történt az elmúlt egy hétben: Kóka János és Fodor Gábor együtt nyilatkozott, és a pártelnök megerősítette, hogy a frakcióvezető helyzete biztos.Nehézkes váltás

Valamilyen formában minden pártban jelen van a generációváltás nehézségének problémája, egyelőre mindenhol a rendszerváltó elit tagjaiból áll a vezetés - mondta Wéber Attila.

Az MSZP-ben a szakértő szerint ez Zuschlag-kérdésként jelenik meg: a volt politikus, és az általa képviselt generáció a saját pártján belül az általa elkövetett bűncselekmények napvilágra kerülése után jórészt ellehetetlenült.

A szociológus szerint ez a pártok vezetői számára kényelmes helyzet: a szocialistáktól például várható, hogy a következő választáson - főként az egyéni körzetekben - nem szerepelnek majd jól, a listák felértékelődnek, ez esetben pedig a jelenlegi pártelit fogja "újratermelni" magát.

Ennek legfőbb oka, hogy a Fiatal Baloldal szétesett, az ifjúsági szervezet kénytelen volt új nevet is választani magának - fűzte hozzá a szakértő.

Az SZDSZ-en belül sem sikerült a generációváltás - tette hozzá Wéber Gábor, megjegyezve: bár Fodor Gábor klasszikusan a rendszerváltó elithez tartozik, kettős pozícióban van, hiszen a pártban ő jelenti a frissességet és az új erőt.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×