eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megoldják-e az iskolai erőszak problémáját a biztonsági kamerák?

Kamerarendszer kiépítésére és rendész alkalmazására adna pénzt a helyi iskoláknak a sátoraljaújhelyi önkormányzat. A hivatal tanácsadója az InfoRádiónak elmondta: törvénymódosítási javaslatot kezdeményeznek az ügyben. Az önkormányzat azt is lehetővé tenné, hogy a renitenskedő diákokat a tanítási időn túl az iskolában tarthassák. Az oktatási jogok biztosa szerint nem lehet kamerákat felszerelni az iskolai folyósokra, tantermekbe. Aáry-Tamás Lajos közölte: az iskolai erőszak ellen össze kell fogni, nem pedig biztonsági eszközöket vásárolni.

Az utóbbi években egyre gyakrabban követnek el erőszakos bűncselekményeket az iskolákban és azok környékén a diákok sérelmére, sokszor pedig a szülők inzultálják a gyerekeket vagy a tanárokat. Az önkormányzat ezért normatív támogatást adna az intézményeknek azért, hogy rendészt alkalmazzanak, vagy a folyosókon folyamatosan, vagy a tantermekben a szünetek idején működő megfigyelőkamerákat szereltessenek fel - mondta az InfoRádiónak a sátoraljaújhelyi önkormányzat tanácsadója.

Szabó Máté szerint a kamerák segíthetnének csökkenteni a lopások száma az iskolákban. Az önkormányzat még nem döntött a kérdésről, így azt sem lehet tudni, mennyit kellene költenie erre: egyelőre szakértői véleményeket, statisztikákat vizsgálnak meg.

Az önkormányzat előtt van az a javaslat is, amely szerint a nem megfelelően viselkedő diákokat a tanórák után két-három órára be lehetne zárni az iskola épületébe. Ez amerikai mintára történne, a renitens fiatalok ez idő alatt plusz tanulmányi feladatokat kapnának, amelyek elvégzését a tanárok ellenőriznék - magyarázta a tanácsadó.

Néhány alkalom után a diákok biztosan meggondolnák, hogy érdemes-e áthágni a szabályokat - fűzte hozzá Szabó Máté.

Összefogással

Az iskola külső falára most is lehet kamerát szerelni, ám a tantermekben vagy a folyosókon nem szabad ilyen eszközöket elhelyezni - mondta az InfoRádiónak az oktatási országgyűlési jogok biztosa.

Aáry Tamás Lajos hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az iskolai erőszakot nem kamerák felszerelésével kell meggátolni, a diákok egyébként sem maradhatnak felügyelet nélkül, a pedagógusoknak figyelniük kell rájuk.

Az ombudsman célszerűbbnek látná, ha az európai tapasztalatoknak megfelelően az önkormányzat megkérdezné a diákokat, a szülőket és a településen lakókat, hogy szerintük mi az, ami ellen fel kellene lépni.

A jogszabályok a renitenskedő diákok bezárását sem teszik lehetővé - és ezek szigorítását nem is támogatja Aáry Tamás Lajos -, ám, ha a diák nem viselkedik megfelelően, meg lehet büntetni.

A biztos szerint a szakemberek, a családok és a sportszervezetek között kellene együttműködést kialakítani, hogy megoldható legyen az iskolai erőszak problémája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×