eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

MDF: mindig sikerül kiszorítani Dávid Ibolya riválisait

Az újkori magyar demokráciában példa nélküli körülmények között lett ismét MDF elnökjelölt Dávid Ibolya. A korábban Normális Magyarország szlogennel kampányoló ellenzéki párt legutóbbi tisztújításainál rendre botrányok voltak, és mindig kiszorították az elnök-asszony riválisait.

Az MDF jövő hét szombaton esedékes tisztújítását megelőző időszakban ezúttal is felvetődött a párt megújításának szándéka. Ezt a leghangsúlyosabban Almássy Kornél képviselte, amivel párton belül jelentős támogatást sikerült megszereznie.

Az alelnök programjában arról írt, hogy az MDF lényegében médiapárt, elszakadt a társadalomtól, "nincsenek civil kapaszkodói, csak kétes kapcsolatai". Külön passzus szólt benne a Tisztelet Társaságáról. Úgy vélte, a szocialista kötődésű szervezettel való szövetséggel az MDF zsákutcába manőverezi magát.

Az elnökjelölést végző MDF választmány előtti napokban a Népszabadság szellőztetett meg egy titkosszolgálati botrányt, majd pénteken Almássy Kornél szerint ezzel, pontosabban egy hangfelvétellel próbálták rábírni arra, hogy lépjen vissza a jelölésétől. Újságírói kérdésre aztán ezt az MDF elnöke is elismerte. "Arra kérem, vonuljon ki a Magyar Demokrata Fórum politikájából és a közéletből, mert méltatlan ember egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket igénybe vesz, vagy ilyen eszközöket maga támogat".

Bár a volt igazságügy-miniszter nem árulta el, hogyan jutott a hanganyaghoz, a zomm.hu internetes portál úgy tudja, Szilvássy György titkosszolgálati tárca nélküli minisztertől vagy környezetéből került az MDF elnökéhez a felvétel. A másolt CD-vel hírbehozott közszereplők cáfolták, hogy, mint Dávid Ibolya fogalmazott, dolgozzanak rá és pártjára. A hangfelvételt nyilvánosságra hozó hvg.hu pedig egyenesen manipulációnak nevezte az anyagot.

Dávid Ibolya bejelentése után Almássy Kornél még kiállt igaza mellett. "Megerősít abban, hogy szükség van az MDF-en belül megújulásra" Aztán nemhogy visszalépett Almássy Kornél a jelöltségtől, de kérte az országos választmány tagjait, illetve az őt támogatókat, hogy támogassák Dávid Ibolyát, mert egyetért a politikájával.

Nem ez az első alkalom azonban, hogy Dávid Ibolya párton belüli kihívói nemcsak az elnökségből, de a pártból is kiszorulnak vagy kiszorítják őket. Szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtt is volt egy eset, szintén a választmányi ülésen. Akkor Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót ki is zárták a pártból és a képviselőcsoportból egyaránt. A képviselők Herényi Károly frakcióvezető döntését jogellenesnek tartották, amit jogerős bírósági határozat később megerősített.

Nem sokkal ezután az úgynevezett Lakitelek Munkacsoport többi tagja, Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András is otthagyta azt a Magyar Demokrata Fórumot, amelynek közülük többen alapító tagjai voltak.

A Republikon Intézet legfrissebb felmérése alapján az elmúlt fél évben az MDF burkoltan, a távolmaradás stratégiájával támogatta a kisebbségi szocialista kormányt. Ezzel az eszközzel leggyakrabban a Tisztelet Társasága által jelölt MDF-es Vas János és Dávid Ibolya pártelnök éltek. Õk a vizsgált időszak szavazásainak több mint nyolcvan százalékán nem vettek részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×