eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány Ferenc együttműködést kért az SZDSZ-től

Ma egy órakor megkezdte munkáját a parlament plenáris ülése, amelyen először Gyurcsány Ferenc mondott évadnyitó beszédet. A kormányfő a megegyezés szükségét hangsúlyozta, és együttműködésre kérte a szabad demokratákat. Navracsics Tibor szerint a kormány fél a vitától, ezért nem merte a parlament elé engedni Gyurcsány Megegyezés című programját.

Gyurcsány Ferenc felszólalásával és az ellenzék kivonulásával kezdődött meg az ősz a parlamenten belül, miközben kívül kordonokat építenek a rendőrök.

A miniszterelnök a megegyezés szükségességéről beszélt: kissé terjengősebben, példákkal dúsítva adta elő a Megegyezés címmel korábban megjelent dolgozatát.

Kiemelte, hogy újra jó irányt vett a gazdaság, és lassulni kezdett az infláció, és különösen sokat időzött az oktatás kérdésénél.

Reformértékű lépéseket a miniszterelnök szerint a rendszeres szociális segélyek területén kell tenni, de konkrét dátumokat és intézkedéseket ezúttal nem említett.

Szólt a távhődíj-kompenzáciróról, amely a mai frakcióülésüknek is a témája volt. Az energiacégeket terhelő úgynevezett Robin Hood-adó bevezetéséről, a lakásonkénti mérés megteremtéséről, és speciális támogatás bevezetéséről beszélt.

A Fidesz frakcióvezetője másfél percen keresztül sorolta a miniszterelnök korábban bejelentett programjainak címeit. Navracsics Tibor szerint a kormány fél a vitától, ezért nem merte a parlament elé engedni a miniszterelnöki dolgozatot.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról beszélt, hogy a mai parlament feloszlatását indítványozó javaslatuk szavazásánál eldől, ki kormánypárti és ki ellenzéki a parlamentben.

Az SZDSZ elnöke azt javasolta: szavazzon a Ház a miniszterelnök cselekvési programjáról, amit ők továbbra sem támogatnak.

Semjén Zsolt a KDNP vezetője szerint a miniszterelnök a gondolatokból már sokszor kifogyott, a szavakból még sosem - ezt a mai évadnyitó beszéd is bizonyítja.

A miniszterelnök viszontválaszában együttműködésre kérte a szabaddemokratákat, majd kitért arra, hogy ha ez nem sikerül, akkor olyan politikai kurzus következik, amelytől félni lehet.

Ezt a soron következő fideszes Navracsics Tibor visszautasította. Azt mondta: Gyurcsány Ferenc után a válság rendezésének lehetősége jön el.

Az MDF elnöke a megfigyelési botránnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy eljött a politikai alvilág elleni fellépés ideje. Dávid Ibolya a Fideszre célozva megkérdezte: "meddig terjed még a kisgömböc étvágya"?

Szerző: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×