eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elutasították a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot - a nap hírei

Elutasította az Országgyűlés a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es javaslatot. Jogerősen hatályon kívül helyezték az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázatot. Bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin árát szerdán a MOL. A nap legfontosabb hírei.

Elutasította az Országgyűlés a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es javaslatot; a képviselők közül 204-en szavaztak nemmel, 171-en igennel, senki nem tartózkodott. A parlament feloszlatását a szocialisták és a szabad demokraták valamint 2 független képviselő utasította el. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője még a szavazás előtt azt mondta: mivel nem számítanak arra, hogy az Országgyűlés jóváhagyja az indítványt, hamarosan javaslatot nyújtanak be, amelyben november 15-ével kezdeményezik a parlament feloszlatását. A törvényhozás több javaslatot megszavazott; elfogadták például, hogy a Magyar Honvédség létszámát ezer fővel növeljék. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy speciális támogatást vezetnek be a távfűtéses lakásban élők számára. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a következő két évben mindenkinek lehetővé teszik, hogy távhő-fogyasztása mérhető, szabályozható legyen, erre külön forrás lesz a költségvetésben.

Kilépett az SZDSZ-ből és lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Gegesy Ferenc. Ferencváros polgármestere az InfoRádióban az SZDSZ ellentmondásos politizálásával indokolta döntését.

Összességében mintegy 250 milliárd forinttal kevesebbet kapnak majd a minisztériumok a jövő évi költségvetés tervezete alapján. Az Index internetes portál által ismertetett javaslat szerint a kancellária és a külügyminisztérium kivételével minden tárca kevesebb pénzhez jut jövőre. A tervezet alapján ugyanakkor a helyközi személyszállításra és a vasúti pályahálózat működtetésére több pénzt szánna a kabinet.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem feltétlenül ellentétes a Nabucco beruházással a többi gázvezeték-projekt. José Manuel Barroso azután beszélt erről, hogy Budapesten tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel. A brüsszeli testület elnöke találkozott Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel is, majd felszólalt az Országgyűlésben. José Manuel Barroso beszédében ismét kitért az energiabiztonságra. Mint mondta: Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van a közös energiapolitikára, hogy csökkentse külső függőségét és növelje biztonságát. Nem sokkal korábban ötpárti egyetértéssel nyújtották be az Országgyűlésnek a Nabucco gázvezeték-beruházással összefüggő parlamenti eseti bizottság megalakításáról szóló javaslatot.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtési ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bartha László, a szervezet szóvivője elmondta: a rendőrségnek 15 napja van eldönteni, hogy elrendeli-e a nyomozást. Az MDF elnöke pénteken kért soron kívüli vizsgálatot a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától, miután birtokába került egy hanganyag. A felvétel szerint egy vagyonvédelmi céget azzal akartak megbízni egyes személyek, hogy gyűjtsenek a politikusról terhelő adatokat.

Nehezen átláthatók a 2003-ban elfogadott közbeszerzési törvény szabályai, és a rendszer továbbra is túl bürokratikus. Ezt állapította meg az Állami Számvevőszék. A szervezet egy olyan ellenőrző rendszer létrehozását szorgalmazza, amely mérné a közbeszerzések eredményességét, hatékonyságát; egyúttal feltárná a szabálytalanságokat és a korrupciós kockázatokat.

Szeptember közepéig több mint 5500 vezetői engedélyt vettek el a helyszínen a rendőrök az ittas járművezetőktől a zéró tolerancia elvének bevezetése után - közölte az országos rendőrfőkapitány. Bencze József hangsúlyozta: az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma az év első nyolc hónapjában 27 százalékkal csökkent. Korábban Szabó Máté ombudsman aránytalan korlátozásnak nevezte, hogy a közúti ellenőrzéseknél minimális alkohol-fogyasztás esetén is elveszik a helyszínen a sofőrök jogosítványát.

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé. Kovács Péter, a megyei bíróság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a cég pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a kiírásban foglaltaknak.

Bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin árát szerdán a Mol; a gázolaj ára változatlan marad. A döntés értelmében a benzin literjéért 307-308 forintot kell fizetni, míg a gázolaj ára 312-313 forint marad.

Október elsejéig legfeljebb 200 fős polgári megfigyelő missziót küld Grúziába az Európai Unió. Ebben állapodtak meg a közösség tagországainak külügyminiszterei Brüsszelben. Az ellenőrök egyelőre a Dél-Oszétia és Abházia, illetve a Grúzia közti ütközőövezetben tevékenykednek, mert az orosz fél eddig nem egyezett bele, hogy a szakadár területekre is belépjenek.

Zimbabwéban három hónapos tárgyalás után aláírta a hatalom megosztásáról szóló megállapodást a kormányzó párt és az ellenzék vezetője. Az egyezség értelmében az országot csaknem 30 éve irányító Robert Mugabe elnök megválik bizonyos jogköreitől, és Morgan Tsvangirai, a fő ellenzéki erő vezetője lesz a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×