eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Országgyűlés első ülésnapja: napirenden az önfeloszlatás

Ma kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A házbizottság közvetlenül a plenáris ülés előtt dönt arról, hogy a parlament még hétfőn szavazzon-e saját maga feloszlatásáról. A napirenden szerepel még az új polgári törvénykönyv, az állami kitüntetések szabályainak módosítása és az M3-as autópálya továbbépítéséhez szükséges parlamenti hozzájárulás. A hétfői ülésen felszólal az Országházban az Európai Bizottság elnöke.

Több mint három hónapos nyári szünet után hétfőn megkezdi munkáját az Országgyűlés. A házbizottság az első ülésnap előtt rendkívüli ülésen dönt arról, hogy a parlament - a házszabálytól eltérve - még hétfőn szavazzon-e önmaga feloszlatásáról.

Mivel az MSZP és az SZDSZ már jelezte, hogy ezt nem támogatja, így minden bizonnyal nem lesz meg az ehhez szükséges négyötödös többség, egy későbbi ülésen azonban tárgyalhat róla a parlament.

Az MDF azért kezdeményezte a parlament feloszlatását, mert "a politika erői közötti konszenzus és az együttműködés teljes hiánya ellehetetlenít mindenfajta döntést, amely a nemzeti alapkérdéseket, az ország fejlődését, egyúttal a kormányozhatóságot érinti".

A napirend szerint az Országgyűlés módosíthatja az állami kitüntetésekről szóló törvényt: a változtatás része, hogy a jövőben vissza lehetne vonni a köztársasági érdemrendet attól, akiről a kormány úgy gondolja, hogy nem méltó rá.

Szavaznak a képviselők az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának megépítéséről, ezer fővel növekedhet a Magyar Honvédség létszáma, és a parlament várhatóan a Demokrácia Nemzetközi Napjává nyilvánítja szeptember 15-ét.

Az Országgyűlés megkezdi a vitát az új polgári törvénykönyvről, ami az 1959-ben elfogadott jogszabályt váltja fel, olyan új elemekkel, mint a regisztrált élettársi kapcsolat, és a gyűlöletbeszéd büntethetősége.

Dönthet a parlament az államfő által megfontolásra visszaküldött Balaton-törvényről is, majd délután az Országházban felszólal az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, aki az Európai Innovációs és Technológiai Intézet mai megnyitójára érkezett Budapestre.

Szerző: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×