eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kormányzást kérik számon a kormányon

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszában Navracsics Tibor (Fidesz) arról beszélt, a szocialisták a házbizottságban nem szavazták meg, hogy az Országgyűlés dönthessen a miniszterelnök cselekvési programjáról. Fodor Gábor (SZDSZ) azt kérte a kormányfőtől, hogy terjessze a programot a parlament elé. Dávid Ibolya (MDF) azt emlegette, hogy az elmúlt fél évben Magyarországon nincs kormányzás.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszéde elején a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által korábban bejelentett programokat sorolt fel. A felsorolást a Megegyezés című megoldási javaslattal zárta, majd megkérdezte: ha Gyurcsány Ferenc ennyire világosan látja a célkitűzéseket, akkor miért nem 2004-ben valósította meg azokat. Feltette azt a kérdést is, miként lehet, hogy 2006-ban Magyarország kis híján világrekorder volt a költségvetési hiány tekintetében.

Az ellenzéki politikus véleményét úgy összegezte, hogy a miniszterelnök felszólalása már korábban hallott beszédpanelekből áll, amelyekből semmi sem valósult meg az elmúlt években. Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy a kormány legfőbb célja a foglalkoztatás bővítése, azt mondta, az elmúlt évben 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Az adócsökkentésről szólva emlékeztetett arra, hogy korábban a téma kapcsán a miniszterelnök "vudu gazdaságpolitikát", illetve "förtelmes butaságot" említett.

Navracsics Tibor megkérdezte, igazak-e azok a hírek, hogy az üdülési csekkek, az étkezési jegyek, a helyi utazási bérletek, a képzési költségek munkáltató általi átvállalása és a lakáscélú támogatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulással lesznek "megfejelve", illetve a vállalkozásoknál nő majd a társasági adó. Egyúttal felhívta a figyelmet, a házbizottság hétfői ülésén a Fidesz benyújtotta a Megegyezés című programról szóló politikai határozati javaslatot és azt kérte, hogy arról a házszabálytól való eltéréssel lehessen szavazni, de ehhez az MSZP nem volt hajlandó hozzájárulni.

Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese a kormányfői felszólalásra reagálva három pozitív elemet, az autópálya-építést, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Magyarországra érkezését és a Mercedes reménybeli kecskeméti beruházását emelte ki. Hozzátette, hogy az autópályáról az embernek a mérhetetlen kartelezés is eszébe jut, amelynek az ország és a költségvetés a vesztese.

A kormányfő által emlegetett megegyezés szükségességéről Dávid Ibolya azt mondta, arról két másik dolog jut eszébe. Egyik a sajtóban megjelent hirdetés, a másik pedig az elmúlt fél év elkeseredett küzdelme, amelynek során az MSZP és az SZDSZ harcot vív egymással és eközben Magyarországon nincs kormányzás. A Megegyezés című megoldási javaslatról az ellenzéki politikus azt mondta, azzal már senki nem ért egyet. Szerinte hétfőn eldől a parlamentben, hogy Gyurcsány Ferenc politikájának vagy az MDF javaslatának van-e többsége és az is, ki ellenzéki és ki kormánypárti.

Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy nyáron a szabad demokraták cselekvési programot kértek a miniszterelnöktől. A liberális pártelnök a Megegyezés című javaslatról beszélve az SZDSZ nevében leszögezte: bár a program tartalmaz jó irányokat, a liberálisok számára nem támogatható. Kiemelte, hogy a program nem néz szembe egy alapvető problémával, az állami szerepvállalás túlterjeszkedésével.

Az SZDSZ vezetője szerint ugyanis az államháztartás túlzottan magas aránya fojtja meg a magyar gazdaságot és egyúttal ez a korrupció melegágya is. A politikus úgy vélte, ha erre a kérdésre nem tudnak választ adni, akkor visszatérnek a "húzd meg, ereszd meg" ciklusai, amelyek során előbb egy kicsit fellélegzik a gazdaság, majd következik a költekezés.

Hozzátette: erről önkritikusan kell beszélnie, mert korábban együtt kormányoztak a szocialistákkal és "ha volt súlyos hibánk, ez volt az elmúlt években, a költségvetési hiány felborítása".

A Megegyezés című programról azt mondta, abból hiányzik az igazi problémákkal való őszinte szembenézés. Fodor Gábor az SZDSZ nevében azt kérte, a miniszterelnök terjessze a cselekvési programját a parlament elé és az Országgyűlés döntsön arról, támogatható-e az.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×