eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Útfelújítások Budapesten - nincs hová menekülni

Budapest összes kerületében folyamatosan zajlanak az útfelújítások, amelyek több helyen forgalomkorlátozást vagy parkolási tilalmat eredményeznek. Az InfoRádió utánajárt, hogy jelenleg hol vannak nagyobb munkálatok, illetve mikor várható, hogy az egyes utakon helyreáll a normális forgalmi rend.

A fővárosi önkormányzat 58 budapesti utat kívánt felújítani idén, 35,5 km hosszúságban összesen mintegy 4-4,5 milliárd forintos értékben. A tervezettből 2008-ban végül csak 38 út újul meg.

Tizenhét helyen szeptember elején kezdődnek a munkálatok, és várhatóan november elején fejeződnek be. Pontos időpontot a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája nem árult el, mint mondták, a felújítások előtt csupán néhány nappal adnak tájékoztatást a forgalomba helyezés várható időpontjáról. További húsz út felújítása a tervek szerint jövő év tavaszán veszi kezdetét.

A főváros mind a budai, mind a pesti oldalán vannak olyan utak, vagy útszakaszok, melyeknek csúszik az átadása, az előre tervezett határidőhöz képest.

Ahol csúszik az átadás

Ilyen például a pesti oldalon lévő, IX. kerületi Liliom utca, melyet a Tűzoltó utca és az Üllői út között zártak le, díszburkolat építése miatt. Az eredeti tervek szerint a hét közepéig el kellett volna készülnie a munkálatoknak.

A XIII. kerületben, a Zsilip utcát zárták le csatornaépítés miatt. Az átadás várható időpontja a hét eleje lett volna.

Budán, a XXII. Kerületben, a Horogszegi határsoron lezárták a Hosszúréti patak feletti közúti hidat felújítás miatt. A munkálatoknak szeptember 5-re kellett volna készen lenniük, de az átadás időpontját szeptember 15-re módosították.

Szakértők szerint a legnagyobb fennakadást a budapesti közúti közlekedésben a budai rakpart lezárása okozza, itt a budai Duna-parti főgyűjtőcsatornát építése zajlik. Az Erzsébet híd és Margit híd között a rakpart 2008. novemberig lesz lezárva, a Margit hídtól a Mozaik utcáig egészen 2009. októberéig nem lehet közlekedni.

Szeptember elsején a Margit híd budai hídfőjének lehajtóját fele szélességben lezárták, jövő év elején pedig elkezdődik a híd rekonstrukciója is, amely várhatóan 2010. májusáig tart. A Szabadság hidat 2007. augusztusa óta nem használhatják az autósok, és a BKV villamosjárata sem közlekedik. A villamosforgalom 2008. december 20-tól a tervek szerint megindul a hídon, a közúti közlekedés azonban csak 2009. májusától áll helyre.

Idén áprilisban kezdődtek a Csepeli bekötőút munkálatai, melyeknek 2009. júliusáig kell elkészülniük. A Szabadkikötő úton kialakított két plusz egy sávos forgalomelterelés várhatóan télig marad érvényben.2008-ban megújuló útszakaszok listája - I. ütem

Kerület Utca megnevezése (szakaszhatárok) - tervezett átadás
I. Hunyadi János út (16-os busz útvonala) - szeptember 12-ig
II. Csatárka út (Pitypang utca - Törökvész út) - augusztus 29-ig
III. Erdőalja út (Viharhegyi út - Királylaki út)
III. Királylaki út (Erdőalja út - Máramaros út)
III. Máramaros út (Királylaki út - buszforduló)
IV. Baross utca (Fóti út - Erdősor utca)
IV. Szent Imre utca (Leiningen K. utca - Görgey A. utca) - augusztus 6-ig
V. Alkotmány utca (Bajcsy-Zsilinszky út - Kossuth Lajos tér) - augusztus 15-ig
VIII. Csobánc utca (Diószegi Sámuel utca - Szeszgyár utca) - augusztus 19-ig
VIII. Kiss József utca (Rákóczi út - Népszínház utca) - augusztus 8-ig
VIII. Népszínház utca (Teleki tér - Fiumei út) - augusztus 9-ig
IX. Haller utca (Nagyvárad tér - Haller utca 88.)
IX. Mester utca (Könyves Kálmán krt. - Vágóhíd utca) - augusztus 7-ig
X. Kada utca (Gergely utca - Gyömrői út)
X. Kada utca (Maglódi út - Óhegy utca)
XI. Hegyalja út (BAH csomópont - Németvölgyi út)
XI. Németvölgyi út (Hegyalja út - Érdi út)
XIII. Budai Nagy Antal utca (Pozsonyi utca - Hollán Ernő utca) - augusztus 14-ig
XIII. Hegedűs Gyula utca (Csanády utca - Bessenyei utca és Tutaj utca - Tisza utca) - szeptember 4-ig
XIV. Ifjúság útja (Kerepesi út - Stefánia út) - augusztus 15-ig
XIV. Öv utca (Mogyoródi út - Egressy út) - augusztus 13-ig
XIV. Stefánia út (Hungária krt. - Ajtósi Dürer sor) - augusztus 31-ig
XV. Bánkút utca - Vasutastelep utca (Szentmihályi út - Széchenyi utca)
XV. Bercsényi utca (Szerencs utca - Arany J. utca)
XV. Cserba Elemér utca (Vécsey K. utca - Telek utca)
XV. Rekettye utca (Kolozsvár utca - Rákos út) - szeptember 5-ig
XVI. Baross Gábor utca (Margit utca - Veres Péter út) - augusztus 2-ig
XVI. József utca (Budapesti út - Csömöri út) - augusztus 17-ig
XVII. 525. tér - augusztus 26-ig
XVII. Ananász utca (Ároktő út - Naplás utca) - szeptember 6-ig
XVIII. Gilice tér
XVIII. Lakatos utca (Egressy út - Jegenye fasor)
XIX. Kassa utca (Pozsony utca - Kolozsvár utca)
XIX. Zalaegerszeg utca (Határ út - Pannónia út) - szeptember 12-ig
XX. Kossuth Lajos utca (Helsinki út - Baross utca)
XX. Kossuth Lajos utca (Mártírok útja - Nagykőrösi szervizút)
XXI. Erdőalja utca (Völgy utca - Szent István utca)
XXIII. Grassalkovich út szervizút (Batthyány utca - Fodrász utca)

Ahol nem jeleztük a tervezett átadás pontos időpontját, ott az útfelújítások szeptember második hetében kezdődnek és várhatóan november elejéig tartanak. Pontos időpontot a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája nem árult el, mint mondták, a felújítások előtt néhány nappal pontos tájékoztatást adnak a forgalomba helyezés várható időpontjáról.

II. Ütem

Csak 2009 tavaszán kezdik. A kivitelezés tervezett időszaka néhány nap.

Sorszám Utca megnevezése
1 I. Aladár utca - Dezső utca - Czakó utca - Naphegy tér (78-as busz útvonala)
2 II. Felső Zöldmáli út (Zöldmáli lejtő - Pusztaszeri út)
3 II. Zöldmáli lejtő (Zöldlomb u. - Felső Zöldmáli út)
4 III. Farkastorki út (Eurocenter - Farkastorki lejtő)
5 III. Jablonka út (Farkastorki út - buszforduló)
6 III. Viharhegyi út (Farkastorki út - Erdőalja út)
7 IV. Görgey Artúr utca (Kiss Ernő u. - Klauzál u.)
8 IV. Kiss J. utca (Görgey Artúr u. - Szilágyi út)
9 XI. Hengermalom út (Fehérvári út - Budafoki út)
10 XI. Törökbálinti út (Márton Áron tér - Irhás árok)
11 XII. Bürök utca (teljes hosszban)
12 XII. Szendi árok (Németvölgyi út - Stromfeld A. út)
13 XII. Tornalja utca (Fodor u. - Bürök u.)
14 XIII. Gogol utca (Hegedűs Gyula u. - Váci út)
15 XIV. Öv utca (Erzsébet királyné útja - Telepes u.)
16 XV. Sződliget utca (Fő út - Pozsony u.)
17 XVI. Rákóczi út (Rákospalotai határút - Csömöri út)
18 XVI. Szabadföld út (Nógrádverőce u. - Bp.közig.hat.)
19 XXI. Vénusz utca (Mars és Szabadság u. között) + buszvégállomás 80m)
20 XXII. Rózsakert utca (Rákóczi u. - Nagytétényi út)Rakpart

- 2008. június 16. és augusztus 20. között budai alsó- és felső rakpart is le volt zárva a Gellért-tértől a Lágymányosi-híd irányában.

- A budai alsó rakpart az Erzsébet híd és Margit híd között 2008. augusztus 21-től van lezárva. Tervezett átadás: 2008. novemberben. A Margit hídtól a Mozaik utcáig 2009. októberéig zárva a rakpart.

- A budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építésével összefüggésben forgalomkorlátozás van 2008. október végéig a Krisztina körúton, a Dózsa György tér és a Szarvas tér között; illetve az Ybl Miklós téren is.

Margit-híd

- 2008. szeptember elsejétől a híd budai hídfőjének lehajtóját fele szélességben lezárják a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése miatt.
- A híd rekonstrukciója 2009 elején kezdődik és várhatóan 2010. májusáig tart. A villamos-, a busz- és a gyalogosközlekedés a rekonstrukció alatt megmarad.

Szabadság híd

- A Szabadság hidat 2007. augusztusa óta nem használhatják az autósok. A villamosforgalom 2008. december 20-tól a tervek szerint megindul a hídon, a közúti közlekedés azonban csak 2009. májusától áll helyre.

Csepeli bekötőút

- 2008. áprilisában kezdődtek az előkészítő munkálatok. Az építéssel 2009. júliusáig kell elkészülni. A Szabadkikötő úton kialakított kétszer egy sávos forgalomelterelés várhatóan idén télig marad érvényben.

Thököly út: 2008. március 16-án a 4-es metró Baross téri állomásának építése miatt lezárták a Thököly utat, a jelenlegi forgalmi rend várhatóan 2009. tavaszáig marad érvényben.

A III. kerületben az északi vasúti összekötő híd rekonstrukciója, valamint az Aranyhegyi patak feletti közúti híd felújítása miatt a Pók utca lezárása nehezíti a közlekedést. Az óbudai önkormányzat sajtóreferense az InfoRádiónak elmondta: a fővárostól azt a szóbeli ígéretet kapták, hogy a korlátozás 2008. október 25-ig tart.

A Múzeum körúton mindkét irányban egy sávra szűkült le az útpálya vízvezeték építése miatt. A munkálatok várhatóan 2008. szeptember 30-án fejeződnek be.

A Krisztina körutat teljes szélességben lezárták a Dózsa György tér és a Szarvas tér között a budai főgyűjtőcsatorna építéséhez kapcsolódó munkák miatt. A forgalmat a kétirányúsított Attila útra terelik át. Várható átadás: November elseje.

A Hűvösvölgyi úton továbbra is irányonként egy sávban halad a forgalom a Versec sor és a Furulya utca, valamint a Kuruc utca és a Szerb Antal utca között. Várható átadás: November elseje.

A Margit híd budai lehajtójánál közművet építenek, emiatt csak egy sávban lehet haladni az Árpád fejedelem útja, illetve az Üstökös utca felé. Az Üstökös utcában is korlátozásokra kell számítani. Az építkezést a Strabag végzi. Várható átadás: november elseje.

A Bem József utcában a Margit körút után és a rakpart előtt a vízvezeték felújítása miatt egy-egy szakaszon csak egy sáv járható. Várható átadás: november elseje, de ez bizonytalan, hiszen összefügg a Margit híd budai lehajtójának elkészültével.

A XI. kerületben a Bercsényi utcát ideiglenesen egyirányúsították az Október huszonharmadika utca felől a Karinthy Frigyes út felé közműépítés miatt. Várható átadás: október 30.

Óbudán a Zápor utcában felújítják a csatornát, ezért a Szomolnok utca és Tímár utca közötti szakaszt lezárták. A Zápor utca az Eső utca felől, a Szomolnok utca pedig a San Marco utca és a Beszterce utca felől is zsákutca lett. Várható átadás: december 5.

A VIII. kerületben az Üllői úton és a Baross utcában a Kálvin tér és a Szabó Ervin tér között gázvezetéket építenek, ezért sávlezárás lassítja a haladást. Ez egyfajta, a metróberuházáshoz kapcsolódó építkezés, a környék miatt. Várható átadás: október 8.

A Bihari utcát lezárták a Jegenye utca és a Mázsa utca között közműépítés miatt. A Mázsa utcát ideiglenesen kétirányúsították a Koch utca és a Hidas köz között. Várható átadás: szeptember 18.

Rákospalotán a Széchenyi úton felújítják a csatornát a Vasutastelep utcánál, ezért leszűkül az útpálya, és az utcából nem lehet az M3-as felé jobbra kikanyarodni. Az autópályára a Szerencs utcánál lehet felhajtani. Várható átadás: november 30. Ide kapcsolódik a Bánkút utca-Vasutas telep utca közötti munka kis, várható átadása: szeptember 26.

A XVII. kerületben a Ferihegyi úton a Pesti út és a Kaszáló utca között közművet javítanak, ezért útszűkületre kell számítani. Várható átadása: szeptember 24.

A Dorottya utcát a Roosevelt térnél lezárták, így ide a József Nádor tér felől lehet behajtani, de csak engedéllyel. A munkálatok a Palota építési ütemezésétől függnek, nincs információnk a várható átadásról.

A Sas utcát szintén lezárták a József Attila utca és az Arany János utca között, de a bazilika mélygarázsába a behajtást biztosítják. Várható átadás: szeptember 30.

A IX. kerületi Liliom utcát a Tűzoltó utca és az Üllői út között zárták le, mert díszburkolattal fedik be. Kerülőt az Angyal utca felé tehet, aki arra közlekedik. Várható átadása tegnap, szeptember 10-én lett volna.

A Törökbálinti úton az Irhás ároknál csatornát építenek, emiatt félpályás lezárás lassítja a haladást.
Várható átadás: szeptember vége - október eleje.

A Hegyalja úton a Németvölgyi út és a Kálló esperes utca között irányonként egy szűk sáv járható szintén közműépítés miatt.

Hétfőn, szeptember 16-án kezdődik a BAH csomópont és a Németvölgyi út közötti szakasz felújítása is, a várható átadási időpont: szeptember vége.

A XIII. kerületi Zsilip utcát is lezárták, mégpedig csatornaépítés miatt. Kerülőt az Árboc utca felé tehetnek. Itt egy építőipari cég dolgozik, a várható átadás időpontja szeptember 9. lett volna.

Kispesten a Fő utcát zárták le a Templom tér és az Esze Tamás utca között egy szakaszon, mert felújítják a csatornát. Várható átadás: szeptember 24.

AXXII. kerületi Horogszegi határsoron felújítás miatt lezárták a Hosszúréti patak feletti közúti hidat . Kerülőt a Hasadék utcai híd felé tehetnek. A munkálatoknak eredetileg szeptember 5-re kellett volna befejeződniük, de módosították az átadás időpontját, méghozzá szeptember 15-re.

4

A 4-es metró első szakaszának építésével kapcsolatos aktuális forgalmi rend:

Kelenföldi pályaudvari állomás

Az állomás építése miatt forgalomtereléssel járó útlezárások nincsenek. Az Etele téren a pajzsos alagútépítési munkák kiszolgálása miatt az egykori Volán pályaudvar területe van lezárva, és ez így is marad a metró vonalszakasz próbaüzemének megkezdéséig.

Tétényi úti állomás

Az állomás építése miatt jelenleg le van zárva a Vahot Imre utca egy szakasza a Bártfai utca és a Tétényi út között, ez a lezárás 2010-ig így is marad.

Bocskai úti állomás

A Fehérvári út Bocskai út és Kanizsai út közötti szakaszán a közúti forgalom részére kétszer egy forgalmi sáv van fenntartva, és zavartalan a villamosforgalom is. A lezárt forgalmi sávokon fenntartott munkaterület 2010-ig nem módosul. A Bocskai úti műtárgyépítési munkák befejezése után a közúti forgalom helyreállítása jövő év augusztusában megtörténik.

Móricz Zsigmond körtéri állomás

A metróberuházás részét képező villamosvágány építési munkái miatt vágányzár lesz november 11. és 30. között, a Bartók Béla úton október 25. és november 2. között, a Fehérvári úton pedig úgyszintén november. 11. és 30. között. A Bartók Béla úton a Szent Gellért tér irányába mindkét forgalmi sáv le lesz zárva december. 6-án és 7-én. A 61-es villamosok új vágányának átadása december 7-ére várható. A jelenleg az állomásépítési munkákhoz lezárt felvonulási terület a tér déli oldalán és a Fehérvári út torkolatában a metró próbaüzemének megindításáig megmarad.

Szent Gellért téri állomás

Jelenleg a Műegyetem rakparton kétszer egy sávon van fenntartva a közúti fogalom, és a rakpart keleti oldali sávjaira van telepítve az állomás felvonulási területe. Az alsó rakparti csatornaépítési munkák befejezését követően - várhatóan 2009. májusától - a felső rakpart ismét le lesz zárva, és ez a forgalmi állapot megmarad a metróvonal próbaüzemének megindításáig.

Fővám téri állomás

Az állomásépítési munkák miatt a Közraktár utca Fővám tér és Mátyás utca közötti szakasza van lezárva, és nem közlekedik a 2-es villamos sem. Az állomásépítés munkaterülete a metró próbaüzemének megindításáig megmarad, azonban a 2-es villamos forgalma várhatóan 2009. májusától helyreáll.

Kálvin téri állomás

A Kálvin téren az állomásépítés jelenlegi munkaterülete várhatóan szeptember végétől szűkülni fog, mivel megkezdődik a villamosvágányok építése, és megnyílik a gyalogos forgalom előtt a tér Ráday utca és Lónyai utca között jelenleg lezárt járdája. A kiskörúti villamosforgalom év végére várható helyreállítását követően tovább szűkül a munkaterület, mert a közúti közlekedés számára is biztosítva lesz kétszer egy sávon az átmenő forgalom a Vámház körút és a Múzeum körút között. A fentiek figyelembevételével tehát a jelenlegi Fővám tér-Vámház körút-Múzeum körút nyomvonalon részben kétszer egy sávon, illetve az autóbuszforgalomnak fenntartott sávokon az ez év végére várható villamosforgalom átadásához kapcsolódva kétszer egy sávon ismét helyreáll a közúti forgalom, és ez így marad a metró próbaüzemének megindításáig.

Rákóczi téri állomás

Az állomásépítés munkaterülete 2009. harmadik negyedévében módosul majd, amikor a mélygarázs építésének befejezését követően ismét átadják a közúti forgalomnak a Vásár utca, a Bacsó Béla utca és a Déri Miksa utca jelenleg lezárt szakaszait. A tér jelenleg is lezárt része a metró próbaüzemének megindításáig nem változik.

Népszínház utcai állomás

Az állomás a Köztársaság tér lezárt területén épül a közúti forgalom zavarása nélkül. Ez az állapot a metró próbaüzem megindításáig, illetve az ezt követő parkosítási munkák befejezéséig marad így. A Luther utcában és a Dologház utcában kisebb terelésekre kerülhet sor 2009-ben az állomás közműbekötési munkái miatt.

Keleti pályaudvari állomás

Az állomásépítés miatt a téren, illetve a Thököly út torkolatában lezárt területek nem változnak, azaz továbbra is csak az autóbuszok áthaladása lesz biztosítva 2009. második negyedévéig. Ekkor megkezdődnek majd a gyalogos aluljáró átépítési munkái az ehhez kapcsolódó felszíni rendezési munkákkal együtt, melyek a metróvonal üzembe helyezéséig tartanak majd. Az aluljáró építéséhez új forgalmi rend kialakítására kerül majd sor.

Amennyiben Ön tud olyan útfelújításról, amelyet mi nem tüntettünk fel, kérjük, írja meg az info@inforadio.hu címre!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×