eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ön is beleszólhat, milyen legyen az új kétszázas

A százforintoshoz hasonlóan a kétszázas érme is két eltérő fém ötvözetéből készül majd, ám, hogy mi kerül majd a előlapjára, az az internetes szavazókon múlik - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank Monetáris Tanácsa június végén határozott arról, hogy a kétszázforintos bankjegyet 2009-ben érme váltja fel.

Döntött a jegybank a jövőre bevezetésre kerülő 200 forintos érme fizikai paramétereiről: az új kétszázas átmérője 28,3 milliméter, ezzel a legnagyobb lesz a jelenleg forgalomban lévők között. 9 grammot nyom majd, peremvastagságát pedig 2 milliméterre tervezték. Az érme széle recézett lesz, így a vakok és gyengénlátók is könnyen fel tudják ismerni.

A Magyar Nemzeti Bank szakmai és civil szervezetekkel is egyeztetett az érme műszaki paramétereinek kialakítása során, azokat a képeket, motívumokat pedig, amelyek az új pénz előlapjára kerülnek, elismert szakértőkkel, akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal véleményezteti.

Végül a lakosság döntheti majd el, milyen kétszázast szeretne: a szakértők által kiválasztott látványtervekre októbertől lehet majd szavazni a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu), illetve a 0640/121212-es telefonszámon.

Az MNB Monetáris Tanácsa azért döntött úgy, hogy le kell cserélni a papír kétszázast, mert ez nemzetgazdasági megtakarítást hoz. A váltással a jegybank hosszú távú célja az, hogy megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.

Az új 200 forintosw érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba, míg a bankjegy - várhatóan 2009 végéig - szintén törvényes fizetőeszköz marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×