eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az SZDSZ ragaszkodik a mostani parlamenthez

Az SZDSZ egyhangú döntést hozott arról, hogy hétfőn a parlamentben nem támogatja az MDF-nek a parlament feloszlatására tett javaslatát, mert az nem szolgálja az ország érdekeit - közölte Kóka János frakcióvezető a liberális képviselőcsoportnak az ügyvivő testület tagjaival kiegészített ülése után. Az MSZP szóvivője reagálásában a távirati irodával közölte: pártja sem támogatja a parlament feloszlatását.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a Fodor Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta, hogy sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincs olyan programja, ami megoldást kínálna az ország problémáira.

Tehát a liberálisok sem a parlament feloszlatását, sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című javaslatát nem támogatják. A frakcióvezető kiemelte: a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról az SZDSZ ellenzéki pártként az ország érdekeit szem előtt tartva fog dönteni, és a frakció egységesen lép fel.

A parlamentben a szabad demokraták törvényjavaslatokat akarnak benyújtani a versenyképesség és a gazdasági növekedés javításának érdekében, emellett a következő három évben nagyságrendileg ezermilliárd forintos adó- és járulékcsökkentést javasolnak.

A szocialistákkal folytatandó megbeszélésekről Fodor Gábor úgy vélekedett: tárgyalni fognak arról, mi a kibontakozás útja az ország számára. Mint mondta, csütörtökön leszögezték, mit gondolnak a cselekvési programról, illetve azt, hogy a szakértői kormánnyal kapcsolatban változatlan az elképzelésük. Hozzátette ugyanakkor: nem akarják bevágni az ajtót.

Az MSZP sem oszlatna fel

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője az elhangzottakra reagálva a távirati irodának azt mondta, az MSZP és az SZDSZ vezetői egyaránt azt vallják, hogy párbeszéd szükséges az ország rövid és hosszú távú jövőjét meghatározó kérdésekről, a gazdaságpolitikától a szociálpolitikáig.

Az MSZP megegyezésre törekszik, ehhez pedig tárgyalni kell - mondta a liberálisokkal való egyeztetés jövője kapcsán a pártszóvivő.

Nyakó István megerősítette: az MSZP sem támogatja a parlament feloszlatását, mert meggyőződése szerint ez nem szolgálja az ország érdekét. Hozzátette: hisznek abban, hogy az MSZP programja egyszerre szolgálja az ország fejlődését, a gazdaság versenyképességének javítását és a szociális biztonság megőrzését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×