eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Haza kell engedni a maffiaperek vádlottait

Elengedik az előzetes letartóztatásból a Koszi-klán és a Fekete Sereg bűnszövetkezetek tagjait, mivel három évnék tovább bírósági ítélet nélkül senki ellen nem alkalmazható ez a kényszerintézkedés. A vádlottakat várhatóan házi őrizetbe helyezik. A tanúk megtorlástól tartanak. A Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes az InfoRádiónak elmondta: már többször kérték a törvény módosítását.

Várhatóan napokon belül felmentik az előzetes letartóztatásból a Koszi-klánként megismert bűnszervezet tagjait - írja a Népszabadság. A büntetőeljárásról szóló törvény egy 1998-as passzusa ugyanis kimondja, hogy bírósági ítélet nélkül senki sem tartható három évnél hosszabb előzetes letartóztatásban.

A gyanúsítottak ellen a többi mellett gyilkosság, zsarolás és pénzszállítók elleni gépfegyveres támadás miatt indult eljárás.

Hazaengedik a "fekete seregként" elhíresült, M. Róbert vezette bűnszervezet legtöbb tagját is. Gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más, "maffia-bűncselekmények" sora olvasható a klán ellen benyújtott vádiratban. M. Róbert - a fővárosi éjszakában terjengő szóbeszéd szerint - néhány óra alatt akár ezer, mindenre kapható felfegyverzett alvilági alakot maga köré tudott gyűjteni (innen a szervezet neve).

Most azok, akik az eljárás keretében ellenük vallottak, megtorlástól rettegnek.

A probléma nem új keletű, vannak olyan ügyek, ahol a bírósági eljárás befejezhetetlen az adott időkereten belül, és ugyanakkor nem alkalmazható a vádlottakkal szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedés - mondta el az InfoRádiónak a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes.

Kifejtette, ilyenkor megpróbálnak enyhébb kényszerintézkedést alkalmazni, ez pedig a házi őrizet. Megjegyezte, sajnos már előfordult, hogy a házi őrizetben levő vádlott elhagyta az országot. Ugyanakkor ez nem gyakori eset. Viszont rámutatott, húsz-harminc vádlottal szemben lehetetlen befejezni egy éven belül az eljárást (ugyanis az ügyészség két éves nyomozás után emelt vádat).

A bírósági gyakorlatról szólva Frech Ágnes elmondta, a kiemelkedő ügyeket tárgyaló bírók általában nem vállalnak másik ügyet az adott időszakban. Ráadásul sokuk nem csak a heti két kötelező tárgyalási napot tartja meg, hanem gyakran minden nap tárgyal.

Mint a büntetőkollégiumi vezető hozzátette, ahhoz a taktikához folyamodtak, hogy amikor nem feltétlenül van rá szükség, az előzetes letartóztatást háziőrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra változtatják. Csak akkor alkalmaznak szigorúbb intézkedést, ha a vádlott nem hajlandó megjelenni a tárgyaláson.

Most is a háziőrizet lehet a megoldás. Az őrzés biztosítása pedig már a rendőrség feladata - mondta Frech Ágnes, aki megjegyezte: többször kérték már a törvény módosítását, de ezt eddig elutasították.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×