eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nehézségek ellenére jó termést várnak a borászok

Bár a nyári eleji csapadékos és párás időjárás nem kedvezett a szőlőtermesztésnek, a tokaji Szepsy István mégis jó minőségű termésre számít. A borász az InfoRádiónak elmondta: a soha nem látott méretű lisztharmat-fertőzéstől is sikerült megvédeni a termést. A csapadékos nyár Egerben is megnehezítette a fürtök védelmét, Dula Bence borász ezért a közepesnél csak kicsivel több mennyiségű, ám sokkal jobb minőségű termésre számít. A badacsonyi borvidéket idén elkerülte a tavaszi fagy és a nyári esők is, így Szeremley Huba jó minőségű termést vár.

Egy közepes tavaszt követően szinte megmagyarázhatatlan módon átlagon felüli volt a tokaji szőlő növekedése - mondta Szepsy István borász. Kiemelte: azt gyanítja, hogy a tavalyi év magas napfénytartama kódolt növekedési dinamikát a növényekbe.

Jó volt a virágzás, majd a nyár eleji csapadékos és párás időjárás következtében egy soha nem látott lisztharmat-fertőzés indult el, két nap alatt mindent belepett a gomba - közölte a tokaji borász.

Szepsy István kifejtette: a vészhelyzetben lombritkítást, fürtritkítást, gyakori permetezést végeztek, valamint el kellett távolítani a beteg fürtöket. Ennek hatására sikerült megvédeni a termést, és a végeredmény nagyon jó lesz - tette hozzá. A tokaji borvidéken néhány héten belül kezdik a szüretet.

Egerben jó minőségű termésre számítanak


Az ideális tavasz utáni csapadékos nyár Tokajhoz hasonlóan Egerben is megnehezítette a szőlőfürtök védelmét, Dula Bence borász ezért a közepesnél csak kicsivel több mennyiségű, ám sokkal jobb minőségű termésre számít.

A borász kifejtette: a korai fajták szüretelése már elkezdődött. A szőlő cukorfokával és a savtartalommal nincs gond, a testesség azonban nem tökéletes.

Dula Bence szerint már csak az esős, hideg ősz jelenthet gondot az egri borvidéken.

Szép évet zárhatnak Badacsonyban

A badacsonyi borvidéket idén elkerülte a tavaszi fagy, a seregélyek, az esők és a viharok is, így Szeremley Huba jó minőségű termésre számít. A korai fajták közül a muskotály és szürkebarát szüretelése már elkezdődött, és a borász úgy véli, szép évet zárhatnak Badacsonyban.

Szeremley Huba hozzátette, jelenleg csak gyakori munkaügyi ellenőrzések hátráltatják a szüretet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×