eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Még évekig nem lélegezhetnek fel a távfűtéses lakásban élők

A távfűtéses lakásokban élők mintegy 20 százalékos versenyhátrányban vannak az egyedi fűtéses lakásokban élőkhöz képest. A távhődíjak jelentős csökkenésére a következő pár évben sem lehet számítani.

Magyarországon mintegy 650 ezer lakásban használnak távfűtést, ebből 240 ezer Budapesten. Ezek a lakások a legkevésbé kelendőek az ingatlanpiacon, többek között éppen a magas távhődíj miatt.

A Főtáv vezérigazgatója szerint a távfűtéses lakásokban élők mintegy 20 százalékos versenyhátrányban vannak az egyedi fűtéses lakásban élőkhöz képest. A távhőszolgáltató cégnél éppen ezért zajlik egy költséghatékonysági program, amelynek keretében csoportos létszámleépítés történt, de ide tartozik az erőművi partnerekkel kötött szerződések újratárgyalása is.

A Főtáv legnagyobb hő- és villamosenergia-szállítója a Budapesti erőmű, amellyel három hosszú távra, 2014-ig, 2015-ig és 2021-ig szóló megállapodása van. Addig csak az erőmű beleegyezésével lehet módosítani ezeket a szerződéseket, így addig csak a hőenergia árának mérséklése révén csökkenhetne a távhődíj.

A negyedévenként dráguló földgáz miatt ez azonban csak elméleti lehetőség, mivel a hőenergia a legnagyobb tétel a távhő díjából, így a gázáremelés szinte egy az egyben átgyűrűzik a távhődíjakba. A számlát csak a tulajdonos önkormányzat által adott díjkedvezmény mértéke csökkentheti.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a távfűtés sokkal környezetkímélőbb a gázfűtésnél, önmagában a 240 ezer budapesti távfűtéses lakás 500 ezer tonna széndioxid-kibocsátást takarít meg. Több európai országban éppen ezért támogatják a távfűtésre való átállást. Igaz, ott nemcsak erőművi hőenergiát és áramot, hanem megújuló energiatermelésből származó energiát is használnak a távfűtéses szolgáltatók.

Magyarországon ez még várat magára, többek között éppen az említett hosszú távú szerződések miatt. Enyhítést rövid távon legfeljebb a kormány által ígért szociális alapú távhődíj-támogatás hozhat, ezt szeptember közepére ígérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×