eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erőszakkal, akaratuk ellenére is kiköltöztethetők a lakók veszély esetén

Erőszakkal is kiköltöztethetők a lakók a IX. kerületben talált II. világháborús bomba környékéről - mondta az InfoRádió által megkérdezett büntetőjogász. Ha azonban a rendőrök vagy a katasztrófavédelem szakemberei aránytalanul nagy mértékben alkalmaznak kényszerítő eszközöket, vagy indokolatlanul okoznak anyagi kárt, akkor a lakók kártérítést követelhetnek - tette hozzá Bánáti János ügyvéd.

A rendőrségi törvény kellő felhatalmazást ad a hatóságoknak ahhoz, hogy egy veszély elhárításánál milyen módon lépjenek fel, és szükség esetén erőszakot alkalmazzanak. Emellett a büntető törvénykönyv is világos szabályokat ír elő, és előre mentesíti az illetékeseket minden jogkövetkezmény alól, akik ezen jogszabály szerint lépnek fel - közölte az InfoRádió által megkérdezett büntetőjogász.

Bánáti János hangsúlyozta, hogy formálisan bűncselekményt követhet el az, aki betöri az ajtót, és akarata ellenére a lakásból eltávolít egy személyt, ám a büntető törvénykönyv egyik szakasza mentességet ad, ha valaki a veszélyhelyzet elhárítása érdekében azzal arányos magatartást tanúsít, és a kívülálló által okozott életveszély elhárítása érdekében tevékenykedik.

Az ügyvéd kifejtette: ebben az esetben a bomba robbanásával az élet veszélyeztetése merülhet fel, így ezzel arányos, hogy egy ajtó betörésével vagy felfeszítésével mentenek meg valakit, akár akarata ellenére is.

Ha betörik az ajtót, de kiderül, hogy üres a lakás, az ott lakó akkor követelhet kártérítést, amennyiben nem a kellő körültekintéssel, gondatlanul jártak el a hatóság munkatársai az intézkedéskor - emelte ki a büntetőjogász. Azt kell vizsgálni, volt-e olyan jel, hogy bent tartózkodik-e valaki - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×