eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jövő héten kerül a kormány elé az egészségbiztosítási törvénytervezet

Jövő héten tárgyalja a kormány az egészségbiztosítás átalakításáról szóló tervezetet - értesült az InfoRádió. A javaslatot az egészségügyi miniszter készítette el, és mutatta be a miniszterelnöknek, valamint a kormánypárti politikusoknak a múlt héten Dobogókőn. A jelenlévők azt akarták, hogy a tárcavezető pontosítsa a regionális pénztárak feladatkörét - emiatt nem kerülhetett a koncepció a héten a kabinet elé.

Közigazgatási egyeztetés alatt van az új egészségbiztosításról szóló tervezet, a módosításokat tehát elvégezték - mondta el egy sajtótájékoztatón az InfoRádió kérdésére Székely Tamás egészségügyi miniszter. A szocialisták már korábban, Dobogókőn megismerhették a javaslatot, de akkor azt kérték a tárcavezetőtől, hogy néhány ponton finomítsa a koncepciót.

"Egyes regionális pénztárak feladatkörét illetően egyeztettünk. Terveink szerint az OEP-nél marad minden olyan jellegű feladat, amely központi irányítást igényel, például a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, technológiák befogadása, ezekhez a támogatási mérték meghatározása. A regionális pénztárak lesznek felelősek a szerződések megkötéséért, az ellenőrzésért, a finanszírozásért, és az elszámolásért" - részletezte a tárcavezető.

Székely Tamás megerősítette, hogy az Országos egészségbiztosítási Pénztár mellett 7 regionális pénztár lesz a jövőben. Hozzátette: azt is tervezik, hogy meghatározzák a kórházakban azt a minimum-ágyszámot, amellyel az intézmény biztonsággal üzemeltethető.

Mérsékelt reformok vagy kárelszámolás

Az egészségügyi miniszter javaslatát a jövő héten tárgyalja a kormány. Az előterjesztés Kökény Mihály szerint mérsékelt reformpolitikát képvisel.

A szocialista egészségpolitikus, az Országgyűlés szakbizottságának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az egészségbiztosító minőségellenőrző szerepének megerősítését tartja a legfontosabbnak a miniszteri koncepcióban. Hangsúlyozta, hogy a regionális pénztárak egyelőre nem lesznek gazdasági társaságok.

Az új egészségbiztosítási tervezet bemutatása helyett a kormánynak az eddigiek okozta károkkal kellene elszámolnia - reagált Kökény Mihály szavaira a Fidesz szóvivője.

Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy csak olyan koncepciót tud a pártja támogatni, amely a szolidaritáson és a nemzeti kockázatközösségen alapul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×