eur:
387
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

"Nem lehet divatos reformmal befoltozni a régi rendszer kátyúit"

Gazdasági kormányzás címmel jelent meg Bod Péter Ákos egyetemi tanár és Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete főigazgatójának könyve. A volt jegybankelnök az InfoRádióban azt mondta: kötetük egyik konklúziója, hogy a gazdasági kormányzást tekintve azok az intézmények, területek mondhatók egyértelműen sikeresnek, amelyek távol vannak a politikától.

Bod Péter Ákos kifejtette: szakemberekhez szól a 14 fejezetből álló könyv, tárgyalják benne egyebek mellett az exportösztönzést, az államadósság-kezelést, a korrupciót és az elektromos áram piacának szabályozását. Egyébként tankönyv is, egyetemi előadók a szerzők.

Az egyetemi tanár kérdésre válaszolva közölte: jól működő intézménynek számít az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, egyre inkább a Gazdasági Versenyhivatal, ezek professzionális, jól vezetett, magas presztízsű intézmények.

Ezek elég messze vannak a napi politikától, és éppen az a kötet egyik következtetése, hogy máshol is azok az intézmények működnek jól, amelyek a politikai ciklusokon túl tudnak gondolkodni; a stabil vezetés nagyon jót tesz - tette hozzá.

Az is konklúzió, hogy megjelentek új technikák a közigazgatás fogalmán belül, mint amilyen az állami és a magánszféra együttműködését jelentő PPP finanszírozási forma, az állami feladatok magáncégekhez történő kiszervezése, a magánpiaci standardok államigazgatásba építése. Ez utóbbi a munkaügyi vonalon nem volt túl sikeres - hívta fel a figyelmet a volt jegybankelnök.

Bod Péter Ákos hangsúlyozta: az egyik következtetés az, hogy ezek a divatos, angolszász típusú közigazgatási technikák ott váltak be, ahol már a régi közigazgatás is jól működött. Nem lehet egy új, divatos reformmal befoltozni a régi rendszer kátyúit.

Az egyetemi tanár szólt arról is, hogy vannak olyan területek, amelyeket nem dolgoztak fel, de előbb-utóbb szükség lesz erre, ilyen az állam stratégiaképzési funkciója. Probléma, hogy a magyar közigazgatás nagyon töredezett, a minisztériumok önálló hercegségként léteznek egymás mellett, és nem vesznek tudomást egymásról. Ez nem elég hatékony, túl költséges, és a gyenge irányítás jegyeit mutatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×