eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta

Öt-tíz százalékkal drágulhat a taxizás

A maximális tarifa emelését kezdeményezik a budapesti taxitársaságok, a javaslatot jövő héten juttatják el a Fővárosi Közgyűléshez. A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára szerint a maximális összeg jelentős emelésére van szükség, azonban az utasoknak éves szinten csak 5-10 százalékos drágulással kell számolniuk.

Jelenleg a taxitársaságok alapdíja 300 forint körül van, a viteldíjaik pedig tarifáktól függően 200 és 330 forint körül alakul kilométerenként. Vidéken kicsit olcsóbban dolgoznak a társaságok. Pécsen az egyik cég alapdíja ugyan 390 forint, a kilométerdíj 160 és 290 forint között változik. Debrecenben 395 forintos alapdíj mellett 110 és 218 forint közötti kilométerdíjak mellett autózhatnak az utasok. Szegeden 400 forintos az alapdíj, és kilométerenként 90-270 forintot kell fizetni az egyik társaság utasainak.

A budapesti taxisok - bár végleges álláspontjukat még nem alakították ki - az alapdíjat nagyjából 500 forintra emelnék, mert ahogy azt a társaságok szövetségének főtitkára elmondta, évek óta nem emelkedett az összeg.

Dudás Zoltán hozzátette: most is arra készülnek, hogy a főváros évekig nem nyúl majd a tarifákhoz - mint ahogy tavalyi is politikai döntés következtében utasította el a közgyűlés a gazdasági bizottság által már elfogadott tarifaemelési javaslatukat.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×