eur:
386.87
usd:
355.63
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Orbán Viktor: az SZDSZ-en múlik az előre hozott választás

Orbán Viktor szerint az SZDSZ kezében van, lesz-e előre hozott választás; a Fidesz elnöke erről TV2-nek adott csütörtöki interjúban beszélt, amelyben kategorikusan kizárta a Fidesz-SZDSZ koalíció lehetőségét.

Az ellenzéki vezetőt az SZDSZ új elnökének, Fodor Gábornak írt leveléről, illetve jövőbeli tárgyalásaikról kérdezték. Orbán Viktor azt mondta, abban szeretne megállapodni az SZDSZ elnökével, hogy a parlament minél hamarabb oszlassa fel magát, és kínálják fel a köztársasági elnöknek a lehetőséget, hogy kiírhassa az előre hozott választást.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár közelebbi személyes kapcsolata nincsen Fodor Gáborral (aki a Fidesz alapító tagja volt 1988-ban és 1993-ban lépett ki a pártból), de ennek nincs is jelentősége, mert nem személyes viszonyról, hanem arról van szó, hogy Magyarországot ki kell mozdítani a nehéz helyzetből.

Arra a kérdésre, hogy mit ajánl majd a tárgyalásokon Fodor Gábornak, a Fidesz elnöke kijelentette: nem akar "üzletelni" az SZDSZ-szel, de másokkal sem, mert most nem arról van szó, mi az SZDSZ és mi a Fidesz érdeke, hanem arról, hogy Magyarország tarthatatlan helyzetben van.

Arra a felvetésre, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak arról, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta, indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a "csoda esetét leszámítva" az ehhez szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.

"Még a megfontolás világához sem tartozik"

Orbán Viktor kizárta az Fidesz-SZDSZ koalíció lehetőségét. Mint mondta, ez "fel sem merül benne, még a megfontolás világához sem tartozik".

A pártelnök a Fidesz csütörtöki évadzárója után adott interjút, amiben beszélt pártja árcsökkentő javaslatairól is. Mint mondta, összeállítanak egy csomagot, amiben javasolják a kormánynak, hogy tegye azt, amit korábban a Fidesz-kabinet. Mint mondta, amikor a polgári kormány időszaka alatt az akkori árszinthez képest váratlanul nagy emelkedés következett be, akkor megállapodást kötöttek a fuvarozókkal, hogy bizonyos olajárig, benzinárig az adók mértéke nem változik, illetve csökken.

Hozzátette: szerinte Magyarországnak azok táborát kell erősíteni az EU-ban, akik ezt a lehetőséget fontosnak érzik. Orbán Viktor a válságkezelő kormány miniszterelnökére vonatkozó kérdésre azt mondta, erről nem esett szó a Fideszben, de ezt nem jelenti azt, hogy nem készülnek a kormányzásra, ezt a munkát Navracsics Tibor frakcióvezető és ő maga irányítja.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×