eur:
401.36
usd:
366.83
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Az elmúlt évek legrosszabb befektetése: az ingatlan

Már az új lakások piaca is stagnál, a régen várt ingatlanpiaci felzárkózás Európa nyugati feléhez ma legalább olyan távoli, mint amilyen 2004-ben volt - írja a Figyelő. Hetilapszemle.

Törvényi alap nélkül működő szervezet látja majd el az önkormányzatok törvényességi felügyeletét július 1-jétől - olvasható a HVG-ben. Anélkül zárt be a törvénygyár hétfő este, hogy rendezte volna a közigazgatási hivatalok helyzetét. Az Országgyűlés szocialista-szabaddemokrata többsége még 2006 végén módosította a kétharmados önkormányzati törvényt, hogy utat vágjon a megyei közigazgatási hivatalok helyébe tervezett regionálisoknak.

A kormánypártok értelmezésében a feles törvénymódosításra lehetőséget nyújtott az a 2006 májusában elfogadott alkotmánymódosítás, amely a közigazgatási szervezetek megjelölésére vonatkozó rendelkezéseknél nem követel kétharmadot. A koalíciós képviselők erre hivatkozva egyszerűen törölték a közigazgatási hivatalok megnevezése elől a "fővárosi, megyei" szóösszetételt, és ráhagyták a kormányra, hogy a szervezeti kereteket megállapítsa. Ennek alapján hozta létre a kabinet a regionális hivatalokat.

Az Alkotmánybíróság szerint a kormány megkerülte az önkormányzati törvényt, az ötpárti tárgyalásokon sem jutottak egyezségre a képviselők. Jelenleg nincs más út, mint hogy kormányrendeletet hozzanak, mert annak hiányában egyáltalán nem tudnának működni a hivatalok.

A Heti Válasz három lehetséges politikai forgatókönyvet vázol az elkövetkezendő két évre a Nézőpont Intézet tanulmánya alapján. A harmadik köztársaság ötödik parlamentjének hivatalos félidejében minden párt kampányol.

Az MSZP régi szavazóit szeretné visszaszerezni, a Fidesz hatalmasra duzzadt szavazótáborának integrálására törekszik. Az MDF és az SZDSZ az adócsökkentés "szerzői jogáért" küzd.

Befékezett a magyar lakáspiac: a használt ingatlanok körében több éve tartó pangás immár az új lakások forgalmát is elérte - írja a Figyelő. Az ezredforduló tájékán átélt rövid boom óta az eladások lelassultak, a vevők egy része eltűnt, a keresleti oldal hiánya miatt pedig a bérbeadás ma már feketén sem nagy üzlet.

Egyes új beruházások lakásait ma kevesebbért lehet eladni, mint néhány évvel ezelőtt, és a régen várt ingatlanpiaci felzárkózás Európa nyugati feléhez ma legalább olyan távoli, mint amilyen 2004-ben volt. Az elmúlt 4-5 év legrosszabb befektetése éppen az ingatlan volt, pedig az olcsó hitellehetőségek miatt igen sokan éppen ez idő tájt fordultak erre a piacra.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×