eur:
386.82
usd:
355.49
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kereset-kiegészítés - két részletben - a nap legfontosabb hírei

Két részletben kapják meg a vártnál magasabb infláció miatti kereset-kiegészítést a közszférában dolgozók. Erről a dobogókői kormánykonzultáción született döntés. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: az intézkedés 700 ezer embert érint.

A kereset-kiegészítés első részletét, bruttó 15 ezer forintot a júniusi fizetéssel, a másodikat decemberben utalják majd, ez várhatóan bruttó 10 ezer forint lesz.

Bajnai az élőmunka terheinek könnyítéséről

Határozott lépéseket ígért a munkát érintő közterhek csökkentésében és a foglalkoztatás élénkítése érdekében a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon a nagybefektetőkkel tartott budapesti egyeztetést követően elmondta: folyamatos együttműködésre van szükség a vállalkozói szférával a bürokrácia csökkentésében is, mivel a magyar és az európai uniós adminisztrációs terhek költségei között éves szinten 750 milliárd forint a különbség.

Marad az egyensúlyteremtés

A 2010-es választások miatt sem tér el a kormány a kijelölt egyensúlyteremtő pályától. Erről a Pénzügyminisztérium államtitkára beszélt Budapesten, a II. Nemzetközi Adókonferencián. Keller László azt mondta: csak a konvergenciaprogram keretein belül képzelhető el az adók csökkentése is; ennek forrásaként a feketegazdaság elleni küzdelem fokozását, az adórendszer egyszerűsítését és a kiadások mérséklését jelölte meg.

Orbán azonnali fordulatot sürget


A Fidesz elnöke szerint azonnali politikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy talpra állhasson az ország. Orbán Viktor erről a legnagyobb ellenzéki párt évadzáró rendezvényén beszélt Budapesten. A Fidesz elnöke az SZDSZ szerepére utalva úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok, ha valóban ellenzékiek, akár már holnap véget vethetnek a kisebbségi kormányzásnak. Azt mondta: ha most vasárnap tartanák az előrehozott választásokat, akkor az Új egyezség program alapján már július 1-től el lehetne kezdeni az adócsökkentést, meg lehetne kezdeni a korrupciógyanús ügyek kivizsgálását és az állami nagyberuházások felülvizsgálatát.

Növeli részesedését a Wiener Börse

Növeli részesedését a bécsi tőzsdét működtető Wiener Börse a Budapesti Értéktőzsdében, miután megvásárolja az UniCredit Bank 25,2 százalékos részvénycsomagját. A tranzakciót követően a Wiener Börse tulajdona a jelenlegi 12 és fél százalékról 37,7 százalékra nő.

Bezár a Mondi papírgyára

Szolnokon végleg bezár a Mondi papírgyára, miután a márciusban leállított üzem utolsó potenciális vevője is elállt vételi szándékától - közölte a cég igazgatóságának elnöke. Ferencz Gábor elmondta: a gyár 255 alkalmazottja közül 201 munkaviszonyát június 16-ai hatállyal felmondják.A miniszter nem ért egyet a csökkentéssel

Nem ért egyet a helyhatóságok számának csökkentését szorgalmazó véleményekkel az önkormányzati miniszter. Gyenesei István Zalaegerszegen a városi polgármesterek 14. országos találkozóján azt mondta: az utóbbi időben több közszereplő is azt hangoztatta, hogy nincs szükség 3200 önkormányzatra az országban, szerinte azonban a legkisebb településeken is a helyhatóság az önrendelkezés első számú fóruma. A tárca vezetője hangsúlyozta: korszerűsíteni ugyan lehet a hivatalokat és körjegyzőségeket, de nem szabad korlátozni az önrendelkezés jogát.

Kevés a vér Budapesten

A csökkenő vérkészletek miatt véradási akciót tart szombatig az Országos Vérellátó Szolgálat. A szervezet közleményében hangsúlyozza: a szabadságolások idején, illetve a főiskolai, egyetemi tanév végeztével kevesebben adnak vért, a műtétek száma azonban nyáron sem csökken számottevően, ráadásul ilyenkor növekszik a közlekedési balesetek száma is.

Új tarifák Ferihegyen

Új parkolási tarifákat vezet be holnaptól a Budapest Airport. Szollár Domokos, a társaság szóvivője közölte: a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég jelentősen csökkentette a hosszú távú parkolás díjait: az egynapos várakozás 4 ezer forintról 2,500-ra, a 3 napos 10 ezerről 6,200 forintra mérséklődött, és 8 nap után is mindössze 9,500 forintot kell fizetni.

Kamerák az óvodákban?

Ellenzi az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megfigyelő kamerákat szereljenek fel óvodákban és bölcsődékben. Az ombudsman az adatvédelmi biztos jogkörében járt el állampolgári kérdésre. Szabó Máté közleményében úgy vélte: a gyermekek viselkedését kedvezőtlenül befolyásolhatja a kamerák elhelyezése.

Nem fenyegeti semmi a Sziget Fesztivált

A Sziget Fesztivál főszervezője szerint semmi nem fenyegeti az augusztusi rendezvény megtartását. Gerendai Károly azután mondta ezt, hogy tárgyalt Bús Balázs óbudai polgármesterrel és Tisza Zoltánnal, a főváros megbízottjával. Korábban Óbuda polgármestere azt kérte, hogy a látogatók érdekében 3 héttel halasszák el a rakparton tervezett budai főgyűjtő csatorna beruházását, ellenkező esetben közlekedési és parkolási káosz alakulhat ki a térségben; a főváros elutasította a kérést. Bús Balázs újabb javaslata értelmében a rakpartot ideiglenesen nyitnák meg egy szakaszon. A főváros megvizsgálja az elképzelést.

Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×