eur:
386.92
usd:
355.61
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Bajnai: Határozott lépések kellenek az élőmunka terheinek csökkentésére

Határozott lépéseket kell tenni a munkát érintő közterhek csökkentésében az ország versenyképessége, a tartós gazdasági növekedés, a foglalkoztatás élénkítése érdekében - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön, a nagybefektetőkkel tartott egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elmondta: folyamatos együttműködésre van szükség a vállalkozói szférával a bürokrácia csökkentésében is, mivel a magyar és az európai uniós adminisztrációs terhek költségei között éves szinten 750 milliárd forint a különbség, ennek megszüntetése is már felér egy adócsökkentéssel.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta: nemcsak erkölcsi szempontból fontos a korrupció visszaszorítása, hanem azért is, mert versenyhátrányba kerülnek azok a vállalkozások, amelyek ezzel nem élnek.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az üzleti szférával megkezdett egyeztetési sorozatnak már eredménye van, hiszen a kis- és középvállalkozások jelzése alapján meghosszabbították a tevékenységi köröket tartalmazó TEÁOR-kódok módosításának határidejét.

Bogsch Erik szerint fontos, hogy elindult a párbeszéd az üzleti szférával, és lehetőségük lesz a kormány javaslatainak még döntés előtti véleményezésére. Utalt arra, hogy a megbeszélésen a nagybefektetők felvetették, a minimálbérnél el kellene mozdulni a nulla százalékos személyi jövedelemadó kulcsról.

Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke elmondta: nyitottak az érdemi párbeszédre a versenyképesség, a gazdasági fellendülés érdekében.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: a megbeszélésen nem került szóba az EU új munkaerő irányelve. Magyarországon 20 ezer ember dolgozik mintegy 50 nemzetközi szolgáltató központban. A miniszter szerint a Magyarországon befektetett külföldi tőke az idén nem csökkent, továbbra is vonzó befektetési célpont az ország. Elmondta, hogy júliusra elkészül egy adóval kapcsolatos javaslat az első félévi adatok ismeretében, ezt megvitatják a vállalkozói szférával.

Kérdésre válaszolva Bienerth Gusztáv azt mondta, a szlovák példára érdemes figyelni.

Bajnai Gordon kijelentette: a konvergenciaprogram stabil alapot teremtett a növekedésre. A cél az európai uniós átlagot tartósan 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés elérése.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×