eur:
389.3
usd:
361.47
bux:
68428.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem indul eljárás a Microsoft-vezért Budapesten tojással dobáló férfi ügyében

Elutasította a Budapesti Corvinus Egyetem feljelentését a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Microsoft-vezért tojással dobáló férfi ügyében. A fiatalember Steven Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját május 10-én Budapesten, a Corvinus Egyetemen dobálta meg, amikor a szoftveróriás vezetője a Te változtatod meg a világot című előadását tartotta.Beszéde alatt a nézőtéren felállt egy fiatalember és angolul kritizálta a Microsoft és a magyar kormány közötti megállapodást. Ezt követően tojásokat vett elő és megcélozta a Microsoft-vezért.

Elutasította a Budapesti Corvinus Egyetem feljelentését a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Microsoft-vezért tojással dobáló férfi ügyében - tudatta az egyetem szerdán az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy tojással dobálta meg egy fiatalember Steven Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját május 10-én Budapesten, a Corvinus Egyetemen; a szoftveróriás vezetője a Te változtatod meg a világot című előadását tartotta.

Beszéde alatt a nézőtéren felállt egy fiatalember és angolul kritizálta a Microsoft és a magyar kormány közötti megállapodást. Ezt követően tojásokat vett elő és megcélozta a Microsoft-vezért.

A Budapesti Corvinus Egyetem Rektori Hivatala levélben tett feljelentést garázdaság miatt a IX. kerületi rendőrkapitányságon, a rendőrség azonban elutasította a feljelentést, arra hivatkozva, hogy a közszereplő kritizálható, és a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Fővárosi Főügyészség egy korábbi határozatában már felhívta a figyelmet arra, hogy a kizárólag tojással történő dobálás nem meríti ki az erőszakos elkövetés tényállási elemének fogalmát.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint azonban a garázdaság megállapításának feltétele, hogy az elkövető erőszakosan tanúsítson kihívóan közösségellenes magatartást, amivel másokban megbotránkozást, riadalmat kelt.

A tojásdobálás - a Fővárosi Főügyészség korábbi állásfoglalása szerint - legfeljebb tettleges becsületsértésnek tekinthető, az elkövetőt pedig magánindítványra lehet büntetni.

A Btk. a becsületsértéssel kapcsolatban azt írja: aki mással szemben a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A jogszabály szerint a feljelentés, megkeresés, bejelentés megtételére a Microsoft-vezér lenne jogosult, aki azonban semmilyen formában nem kereste meg az érintett kerületi rendőrkapitányságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×