eur:
400.88
usd:
366.69
bux:
74266.7
2024. október 11. péntek Brigitta

Augusztustól 6 százalékkal drágul Budapesten a távfűtés

Augusztustól 6 százalékkal emelkedik Budapesten a távfűtés díja. A kormányfő szerint az adók és járulékok, valamint a szociális rendszer átalakításával lehet ösztönözni a gazdasági növekedést. Horvátországban emelkedik a közlekedési bírságok összege.

Drágul a távfűtés

Augusztustól 6 százalékkal drágul Budapesten a távfűtés, ami 3 százalékos teher-növekedést jelenthet a fogyasztók számára - közölte a Főtáv szóvivője. Balog Róbert az InfoRádiónak a földgáz csaknem 10 százalékos, júliusi drágulásával indokolta az emelést. A szóvivő emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat tavalyi rendeletének megfelelően 2008-tól a távhő ára automatikusan követi a negyedéves gázárváltozást. A mostani emelés miatt a távfűtési számla egy átlagos lakásban havi 8-900 forinttal lesz több. Hozzátette: a megemelt összeg először várhatóan az októberi számlán szerepel. Balog Róbert közölte: egy átlagos, 53 négyzetméteres lakás távhődíja éves szinten mintegy 250 ezer forint lesz.

Növekedés és biztonság

A kormányfő szerint az adók és járulékok, valamint a szociális rendszer átalakításával lehet ösztönözni a gazdasági növekedést. Gyurcsány Ferenc hozzátette: emellett folytatni, és ha szükséges, módosítani kell a képzésben és a szakképzésben elindított programokat. A miniszterelnök a kétnapos dobogókői kormánykonzultáción hangsúlyozta: a cél, hogy úgy növekedjen a gazdaság, hogy az ne veszélyeztesse a szociális biztonságot. A Fidesz szerint miközben a szocialista kormány saját túlélési stratégiáját próbálja kidolgozni, az ország válsága egyre mélyül. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője ismét az előrehozott választást nevezte a megoldásnak.

Újfajta politikai kultúra


Az Országgyűlés elnöke szerint új történelmi helyzet alakult ki a kisebbségi kormányzással. Szili Katalin a parlament tavaszi ülésszakát értékelve azt mondta: a helyzet újfajta politikai kultúrát és együttműködést teremthet. A házelnök elmondta: tavasszal 133 jogszabályt és országgyűlési határozatot alkottak. A szocialista politikus a hiányosságok között említette, hogy továbbra sem sikerült megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az adatvédelmi biztost és az új alkotmánybírókat. --Az MDF frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak legkevésbé színvonalas ülésszakának nevezte a mostanit. Herényi Károly úgy fogalmazott: már-már tragikomikus volt, ahogy az egyetlen komolyabb reformkezdeményezést, az egészségbiztosítási törvényt kétszeri elfogadás után, a népszavazás hatására hatályon kívül helyezte a parlament.

Magyarországon a leggyakoribb a késedelmes fizetés

Egy most megjelent tanulmány szerint a kelet-közép-európai régióban Magyarországon a leggyakoribb a késedelmes fizetés. Az Atradius Hitelbiztosító hat országban - így Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában - összesen 1.200 vállalatot kérdezett meg fizetési szokásairól és a kockázatokról. A tanulmány szerint a belföldi üzleti partnerek fizetési szokásainak értékelése Magyarországon a legrosszabb. A magyar vállalkozások háromnegyede ügyfeleit rossznak vagy közepesnek minősítette. Az Atradius szerint ennek oka, hogy itt a legnagyobb a különbség a fizetési határidők és a tényleges fizetési időpont között. A kelet-közép-európai országok közül Románia mellett Magyarország rendelkezik a leghosszabb fizetési határidőkkel, ráadásul itt a cégek csaknem fele késedelmesen rendezi tartozásait.

kamatemelésre számítanak


Újabb magyarországi kamatemelésre számítanak a vártnál rosszabb májusi inflációs adatok után londoni feltörekvő piaci elemzők. A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: a fogyasztói árak az idén májusban 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A Deutsche Bank londoni befektetési részlegének közép-európai elemzői szerint már júniusban elképzelhető egy újabb, negyed százalékpontos kamatemelés. A ház csak a negyedik negyedévre várja a magyarországi inflációs ütem érdemi csökkenését.

Horvátországban nagyobb összegű bírságokra kell számítani

Horvátországban a nagyobb összegű bírság mellett átmenetileg a közlekedési szabálysértők útlevelét is bevonhatják a vasárnaptól életbe lépő szigorítások miatt. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint főként hétvégenként kell fokozott ellenőrzésekre számítani a horvát közutakon. Az ellenőrzéseknél mérik az autók sebességét, vizsgálják a követési távolság betartását, a zöldkártya érvényességét és az alkoholfogyasztást. Lakott területen belül a megengedett, általában 50 kilométeres óránkénti sebesség túllépése esetén a pénzbírság összege ezer és 15 ezer kuna között, vagyis akár 510 ezer forint is lehet, de az 50 kilométert meghaladó sebességtúllépés esetén 60 napos elzárással is büntethető az autóvezető.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×