eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság új elnöke

Paczolay Pétert választották meg az Alkotmánybíróság új elnökévé a testület keddi teljes ülésén titkos szavazással.

Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének 9 éves alkotmánybírói megbízatása július 2-án jár le, ezért volt szükség új elnök megválasztásra.

A testület teljes ülésén titkos szavazással határozott. Legtöbb voksot Paczolay Péter kapta, ő lesz az Alkotmánybíróság ötödik elnöke.

Az InfoRádió megkereste Paczolay Pétert, de egyelőre nem adott interjút, azt kérte, hogy várjuk meg, amíg július 3-án hivatalba lép, azt követően készséggel nyilatkozik.

Paczolay Péter 1956. május 20-án, Budapesten született. Az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát. Ezután jogtanácsosként, majd az ELTE jogtudományi karán oktatóként, docensként, később a politológia tanszéken docensként dolgozott.

Közben a szegedi József Attila Tudományegyetem politológia tanszékvezető docense, majd dékán-helyettes volt, 2000 óta az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, tanszékvezetője.

1990-ben került az Alkotmánybírósághoz, ahol a főtanácsosi teendőket látta el, 1996-tól főtitkár. 2000-2005-ben Mádl Ferenc államfő mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője, majd 2005-2006-ban, Sólyom László idején a hivatal vezetője volt.

1991-1992-ben a washingtoni Woodrow Wilson Központ kutatójaként tevékenykedett. Kutatási területe: a politikaelmélet története, a politika, az állam és a jog fogalmának története, a jog társadalomirányító szerepe, az amerikai politikai rendszer, az összehasonlító alkotmánytan.

2006-ban az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta, majd tavaly januárban az Alkotmánybíróság helyettes elnöke lett. 1989 óta az állam- és jogtudományok kandidátusa, 1999-ben habilitált. 2004-ben Apáczai Csere János-díjat kapott.
Paczolay Pétert 3 évre választották elnökké. Utódjáról az elnök-helyettesi poszton várhatóan a jövő héten döntenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×