eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Autók első rendszám nélkül - mit tehet a rendőr?

Jogi megoldásokat sürget az Új rend és szabadság kormánybiztosa arra, hogy miképpen szorítható vissza az első rendszám nélkül közlekedő autók száma. Többen azért veszik le a rendszámot a gépjármű elejéről, hogy a szabálysértés utáni felelősségrevonást elkerüljék. Előfordul az is, hogy magyar autótulajdonosok szlovák rendszámot használnak szintén emiatt, vagy a regisztrációs adó megfizetésének elkerülése céljából.

Egyre több olyan autót lehet látni az utakon, amelyeken nincs első rendszám. Ezen járművek tulajdonosainak többsége általában kibúvót keres egyes kötelezettségek, például a regisztrációs adó vagy a szabálysértési bírság megfizetése alól. Ha mégis elkapja őket a rendőr, akkor azzal érvelnek, hogy nemrég hagyták el a rendszámot.

A hatályos jogszabály szerint, ha nincs első rendszám egy autón, akkor a rendőrnek a hátsót is azonnal le kell szereltetnie, és el kell vennie a forgalmi engedélyt is - mondta az InfoRádióban Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa.

Ha valakinek valóban leesik az első rendszáma, annak bejelentést kell tenni erről. A hatóságok kiállítanak számára egy igazolást, amellyel tovább használhatja az autóját az új rendszám elkészültéig.

Kondorosi Ferenc rámutatott, arról is egyértelműen rendelkeznek a jogszabályok, hogy ki közlekedhet Magyarországon szlovák rendszámmal: az, aki egy évben legalább 180 napot tartózkodik Szlovákiában.

Hozzátette: az uniós jog ugyan lehetőséget ad a tagállamok polgárainak arra, hogy előnyt szerezzenek arról, ha egy szolgáltatás vagy áru egy másik országban olcsóbb, mindezt azonban az emberek nem használhatják arra, hogy kibújjanak például a regisztrációs adó megfizetése alól.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×