eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ereje teljében az atomenergia - Európa reaktorokat épít

Reneszánszát éli az atomenergia. Európa-szerte sorra jelentik be az új atomreaktorok építését, részben a kőolaj elképesztő ütemű drágulása miatt. Reaktorok épülnek Finnországban, Oroszországban, és Franciaországban. Olaszország 2013-ra újra működő atomerőművet aka.

Napi gazdaság

A Napi Gazdaság arról ír, hogy ma szavaz a parlament a gáztörvényről, ám már most látható, hogy a piacnyitás a következő gázév kezdetére, 2009 júliusára csúszhat. Így lesz még ugyanis elegendő ideje a néhány hete megalakult Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnak arra, hogy kidolgozza a végrehajtáshoz szükséges kormányrendeleteket és miniszteri utasításokat. Ezek előkészítése újra számtalan egyeztetést tesz szükségessé a piaci szereplőkkel.

Világgazdaság

A Világgazdaság összeállításában az atomenergia újjászületéséről ír. Európa-szerte sorra jelentik be az új atomreaktorok építését, részben a kőolaj elképesztő ütemű drágulása miatt. Újabb reaktorok épülnek Finnországban, Oroszországban, és Franciaországban. Olaszország 2013-ra újra működő atomerőművet akar, miután 1987-ben népszavazáson döntöttek az olaszok a meglévők bezárásáról. Magyarországon a napokban Sólyom László hangoztatta, hogy alternatív energiákkal kellene kiváltani a Paksi atomerőmű által termelt energiát.

Népszabadság

A Népszabadság arra keresi a választ, hogy lesz-e népszavazás a Gyöngyösi gumigyárról. Az üzem 1500 embernek teremtene munkahelyet, az önkormányzat is ezzel az adattal érvel. Az ellenzéki Fidesz frakció viszont csupán egy környezetszennyező beruházást lát, és népszavazást kezdeményeznek azért, hogy leállítsák a fejlesztést. A népszavazási kérdőív törvényességéről a jövő hét végéig kell döntenie a gyöngyösi jegyzőnek.

Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet cikkében arról ír, hogy a közmunkaprogramok nagy része feleslegesen elköltött közpénz. A lap felhívja a figyelmet: Szűcs Erika új szociális és munkaügyi miniszter elismerte: a foglalkoztatottság-növelő akciókkal sem tudták megállítani a társadalom kettészakadását, pedig több százmillió forintot költöttek közmunkaprogramokra. Ezek ugyanis csak konzerválják a munkanélküliséget. A lap kiemeli, mindezen felismerések ellenére Gyurcsány Ferenc kormánya további összegeket kíván a közmunkaprogramokra költeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×