eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szakorvos szerint is vannak nehézségek a rákgyógyszerek engedélyezésében

Gyakran több hónapot kell várni arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár engedélyezze a rákbetegek számára már bevált terápia újabb gyógyszeradagjainak kiadását - erősítette meg Dank Magdolna klinikai onkológus. Korábban a Magyar Rákellenes Liga elnöke bejelentette: a daganatos betegek életét veszélyezteti, hogy az egyedi kérelemre engedélyezett gyógyszereknél az OEP rendszeresen túllépi a 30 napos elbírálási határidőt. Az OEP szóvivője cáfolta, hogy az intézmény lenne az oka a hosszas várakozásnak.

Számos rendeletet kell ismerniük az orvosoknak, hogy pontosan tudják kitölteni a gyógyszerekre vonatkozó egyedi méltányossági kérelmeket - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai onkológus

Dank Magdolna hozzátette: előfordul, hogy azért csúszik egy kérelem elbírálása, mert alakilag nem megfelelő. Ráadásul a javítás után derül csak ki az, ha esetleg szakmailag is hiányos, így akár két hónap is eltelhet, mire a beteg hozzájut a már bevált gyógyszer következő adagjához.

A szakértő közölte: csak bizonyos betegségek kezdeti stádiumában lehet fél évre előre megrendelni a gyógyszert, az áttétes eseteknél azonban ezt nem lehet megtenni.

Az onkológus szerint a problémát fokozza, hogy egyre több beteget kell ellátniuk az orvosoknak, akik elvesznek a papírmunkában.

Dank Magdolna hozzátette: nem megoldás, hogy a szaporodó betegszám miatt egyes készítményeket kiemelnek a méltányossági ellátásból, és a kórházakra bízzák a beszerzését, ez ugyanis nem jár a gyógyszerköltség emelésével.

Lehetséges, hogy ebben az esetben még kevesebb beteg jutna hozzá ezekhez a drága gyógyszerekhez, mert a kórházak nem lennének képesek megvásárolni azokat - magyarázta a klinikai onkológus.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×