eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hétfőn lezárják a Budai alsó rakpart egy szakaszát - a nap hírei

Holnap lezárják a Budai alsó rakpartot a Lágymányosi és az Erzsébet híd között. Visszaállítaná az egyszintű érettségi rendszert a Magyar Demokrata Fórum. Izraelben 77 éves korában elhunyt Joszef Lapid volt igazságügy-miniszter. A nap hírei 2008. június 1-jén, vasárnap.

Hétfőn lezárják a Budai alsó rakpartot a Lágymányosi és az Erzsébet híd között a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt. A jövő nyárra megépülő vezeték 7 kilométer hosszan húzódik majd a budai Duna-parton, összegyűjti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbítja a szennyvizet. A holnapi lezárásokkal együtt már három helyszínen tartanak a munkálatok: a Petőfi hídnál, a Bertalan Lajos utcai lehajtónál, valamint a rakpart Szabadság híd alatti részén. Ezért az Erzsébet hídtól délre eső alsórakparti szakaszt az év végéig egyik irányba sem tudják használni az autósok. Június 16-ától augusztus 20-ig a Műegyetem rakparton sem lehet majd közlekedni a 4-es metró kivitelezésének felgyorsítása miatt. A Gellért téren ideiglenes út épül, ezen keresztül haladhat majd a Budafoki út felől érkező autós forgalom.

Hétfőtől egy hónapra visszaállítja a határellenőrzést Ausztria a Svájccal közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A rendőrség tájékoztatása szerint ebben az időszakban is biztosítják a folyamatos haladást a magyarországi határátkelőhelyeken. Bubán László, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese az InfoRádiónak elmondta: az osztrák hatóságok időszakos ellenőrzéseket tartanak majd az Eb ideje alatt. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a mérkőzésektől függően kell teljes vagy szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítani. A rendőr-alezredes szólt arról is: a magyar hatóságok forgalomeltereléssel, illetve több sáv megnyitásával igyekeznek majd megelőzni, hogy torlódás alakuljon ki a rendezvények előtt illetve után a Hegyeshalmi határátkelőnél.

Visszaállítaná az egyszintű érettségi rendszert a Magyar Demokrata Fórum. Almássy Kornél, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: erre azért lenne szükség, mert az elmúlt három évben az emelt szintet tantárgyanként alig kétezer diák választotta. Hozzátette: emellett a középszintű érettséginek sem megfelelő a minősége. A politikus úgy vélte: kötelező, központi felvételi vizsgát kellene előírni az adott képzési szaknak megfelelő profilú tantárgyból. Az MDF elképzelései szerint továbbra is megmaradna a felvételi-mentesség lehetősége, de csak a legjobb teljesítményt nyújtó diákok esetében.

Törvénytelennek tartja a Humán Reprodukciós Bizottság jelenlegi összetételét a meddőségi centrum alapítója. Kaáli Géza közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a meddő betegeket gyógyító specialisták jelentős részét kizárták a 20 tagú testületből. Példaként említette, hogy a bizottság elnöke nem rendelkezik szülész-nőgyógyász szakképesítéssel, alelnöke pedig nem végez lombikbébi kezeléseket. A professzor úgy véli: a testület hozzáállása is kedvezőtlenül befolyásolja a lombikbébi kezelések jelenleg európai színvonalát. Nyíregyháza lovasa, Suták Vanda nyerte a Hősök terén megrendezett Magyar Vágta lovasversenyt. A Magyarországon először megrendezett országimázs fesztivál versenyének győztese 30 millió forinttal gazdagítja városát. A Nemzeti Vágtára összesen 96 település nevezte be lovát és lovasát.

Három embert ért villámcsapás délután a Gellért-hegyen, a Citadellánál; egyiküket újra kellett éleszteni. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az eset után pánik tört ki, két másik ember elesett; ők könnyebben sérültek meg.

Svájcban a kantonok többsége elutasította a honosítási eljárások szigorítására vonatkozó jobboldali javaslatot a népszavazáson. A hivatalos végeredmény szerint a választók nemet mondtak a Svájci Néppárt másik indítványára is, amellyel azt szerették volna elérni, hogy korlátozzák a kormány részvételét a népszavazási kampányokban. A harmadik kezdeményezés, amely új cikkellyel egészítette volna ki az alkotmány egészségügyi rendelkezéseit, szintén elbukott.

Amerikai médiaértesülések szerint valószínűleg az egészségügy-miniszteri posztot ajánlja fel Barack Obama kampánystábja a demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben Hillary Clintonnak, cserébe a méltóságteljes visszavonulásért. A volt first lady-nek a demokrata elnökjelöltségre már alig maradt esélye.

Izraelben 77 éves korában elhunyt Joszef Lapid volt igazságügy-miniszter. Halálát rákbetegség okozta. Az újvidéki születésű, íróként, publicistaként is ismert politikus 1948-ban vándorolt ki Izraelbe. Joszef Lapid 1999-ben a jobbközép Sinui párt képviselőjeként lett a kneszet tagja. 2006 januárban visszavonult a politikai élettől, és a jeruzsálemi Jád Vásem holokauszt-emlékhely egyik vezetője lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×