eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A lakossági gázár 9,9 százalékkal nő - a nap legfontosabb hírei

Július 1-től átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak; a közüzemi végfelhasználóknak 7,7 százalékkal kell többet fizetni. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca elsősorban az emelkedő kőolajárakkal indokolta a döntést.

A minisztérium becslése alapján az áremelés egy átlagos, 1660 köbméter éves fogyasztású, ártámogatást nem kérő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent, de aki támogatást igényel, annak ez kevesebb. Jelenleg több mint 1 millió 600 ezer háztartás részesül gázár-támogatásban, amelyet az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolnak ki. A tárca arra is felhívja a figyelmet, hogy a döntés nyomán emelkedhet a távhő díja, ennek mértékét azonban a települési önkormányzatok határozhatják meg.

Szabó Máté a tömeges hitelcsődök ellen


A magáncsőd intézményének bevezetését és a hitelkamatok mértékének korlátozását javasolja a tömeges hitelcsődök elkerüléséért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté az InfoRádióban úgy vélte: csak önmagában nem elegendő a hitelintézeti törvény módosítása, emellett szükség lenne az extraprofithoz jutó bankok önkorlátozására is. Az ombudsman a többi között azt is célszerűnek tartaná, ha az árveréseken nem lehetne a valódi értékénél jóval alacsonyabb áron értékesíteni az ingatlant.

Áfa-csökkentés a szállodai szolgáltatásoknál

A KPMG szerint a szállodai szolgáltatások áfájának öt százalékra mérséklésével nem csökkenne a turizmusból származó csaknem 2.600 milliárd forintos összesített adó- és járulékbevétel 2008 és 2013 között. Káli Zoltán, a könyvvizsgáló cég menedzsere a Magyar Szállodaszövetség rendezvényén azt mondta: tanulmányuk szerint a vendégéjszakák száma - a jelenlegi 20 százalékos áfa mellett - 2013-ig 14 és fél millióról 15,1 millióra emelkedik, 5 százalékos kulcsnál viszont 17,4 millióra nőne.

Pluszforrások a lakásfelújításra

A kormány kész pluszforrásokat is biztosítani az idén az Új Magyarország Lakásfelújítási Programra - mondta az önkormányzati miniszter. Gyenesei István Pécsett közölte: megállapodtak a pénzügyminiszterrel és a kormány többi tagjával, hogy ha a 11,5 milliárd forintos keretösszeget meghaladó igény érkezne a tárcához, akkor lehetőség van egyéb állami források átcsoportosítására.

Népszavazás a gumiabroncsgyár ellen

Népszavazást kezdeményez az indiai Apollo Tyres Gyöngyösre tervezett gumiabroncs gyára ellen a Fidesz helyi önkormányzati frakciója. Tatár László, a képviselőcsoport vezetője elmondta: álláspontjuk szerint Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyező forrást.

Felmentette az APEH elnöke a KAIG igazgatóját

Június 2-ai hatállyal felmentette tisztségéből Juhász Istvánt, a Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetőjét az adóhatóság elnöke. Szikora János indoklás nélkül hozta meg döntését.Szakmai szervezetek a dohányreklámok ellen

A dohányreklámok azonnali, teljes körű betiltását követeli három szakmai szervezet. A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elutasította a jelenleg a parlament előtt lévő módosító javaslatokat, mert azok, szerintük, éppen a dohányreklámozás liberalizációját segítenék elő. A szervezetek úgy vélik: a fideszes Koszorús László és az MSZP-s Szanyi Tibor indítványai nem tartalmaznak semmilyen garanciát arra, hogy dohányreklám ne jusson kiskorúak, illetve még nem dohányosok kezébe, márpedig nem lehet egy jogszabály célja a dohányzás elősegítése.

Emelkedik a körzeti megbízottak fizetése

Elsősorban a nagyobb biztonság megteremtése érdekében emelkedik júniustól a körzeti megbízottak fizetése - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor a körzeti megbízottak országos konferenciáján hangsúlyozta: ezzel együtt az elvárások is növekednek. A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a havi 30-40 ezer forintos béremelésről azért döntöttek, mert a biztonság megteremtése az egyik legfontosabb közszolgáltatások közé tartozik.

Monok és Ivád összefog

Közös törvénymódosítást tervez a szociális segélyek és a gyermekvédelmi támogatások kérdésében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok és a Heves megyei Ivád. Ennek a két településnek az önkormányzata határozott korábban úgy, hogy lényegében közmunkához köti a szociális segélyek folyósítását. A zempléni település arról is határozott, hogy a szülők csak akkor kaphatják meg a gyermekvédelmi juttatásokat, ha járatják óvodába, iskolába gyermekeiket. Az önkormányzati kezdeményezések ügyében Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálatot kezdeményezett.

Összefogás a gyermekjogokért

A gyermekjogok érvényesülése érdekében együttműködést kötött az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. Szabó Máté és Majtényi László - a sajtószabadság értékeinek hangsúlyozása mellett - egyaránt úgy véli: fontos, hogy a szülőket és a gyermekeket tájékoztassák a médiumok műsoraiban rejlő veszélyekről.

Ismét nem választottak tévéelnököt

Ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió élére a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének. Czeglédi László, a testület elnöke az InfoRádióak csak annyit mondott: úgy döntöttek, hogy új pályázatot írnak ki, amelyre szeptember 15-ig várják a jelentkezőket.

Nyolc új halhatatlan

Nyolc új taggal bővült a halhatatlanok társulata; a közönség szavazatai alapján a színészek közül Venczel Vera, Csákányi Eszter, Harkányi Endre és Bálint András, valamint Misura Zsuzsa és Berkes János operaénekes, továbbá Volf Katalin és Román Sándor táncművész viselheti a címet.

Elhunyt Mezei András

Életének 78. évében elhunyt Mezei András, a Szerencsés Dániel írója. A József Attila-díjas író, költő 1958 és 1992 között az Élet és Irodalom rovatvezetője, főmunkatársa volt, legutóbb 2004-ben Holokauszt! Emlékezz! címmel jelent meg kötete. Mezei András temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×