eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Bajnai: "A manikűrözésnek nincs értelme, érzékelhető változásra van szükség"

Az érzékelhető adócsökkentés érdekében átcsoportosításra van szükség az adórendszeren belül a versenyképesség javára - mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az InfoRádiónak. Bajnai Gordon a 4-es metróval kapcsolatban elmondta: a kormány nem vállal nagyobb terhet az építkezésben, mint ami az eredeti szerződésben szerepel.

Kevesen dolgoznak ma Magyarországon, ezért munkahelyeket kell teremteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bajnai Gordon, aki szerint a befektetők arról panaszkodnak, hogy alig van az országban szakképzett, felsőfokú végzetséggel rendelkező munkaerő.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter úgy véli, hogy az igazi probléma az alacsony végzettségűek foglakoztatásában van, ezért olyan programokat kell megalkotni, amik a vállalkozók számára sokkal olcsóbbá teszik ezeknek az embereknek a foglalkoztatását.

Az adócsökkentés kérdésében a miniszter úgy látja: a mai egyensúlyi követelmények mellett akkor lehetséges a terhek csökkentése, ha átcsoportosítás történik az adórendszeren belül a versenyképesség javára.

Nincs értelme manikűrözésnek, hanem pszichológiailag is érzékelhető nagyságrendű változásra van szükség - állítja a politikus, hozzátéve: olyan tehercsökkentés lenne észszerű, ami a vállalkozásokat új munkaerő felvételére ösztönözné, és maradna is számukra visszafordítható profit.

A szakminiszter úgy véli: az adóváltoztatásnak akkor van értelme, ha elindulunk egy akár több évig tartó folyamaton, ami eljuttat minket odaáig, hogy versenyképesek leszünk - ehhez azonban egyezség kellene.

Metró: uniós támogatás a kormány kötelezettségvállalása helyett

Már a kormány előtt van a 4-es metró uniós támogatást kérő pályázata, amiről az ország és a főváros érdekében az előírt 6 helyett 2 hónapon belül dönteni fog - hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: az elérhető uniós források maximuma 270 milliárd forint, amivel ki lehet váltani a kabinet kötelezettségvállalását, illetve annak nagy részét.

A kormány már nagy felelősséget vállalt Budapestért, amikor aláírta az eredeti metrószerződést, és az akkori költségek 79 százalékát magára vállalta - véli a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, aki szerint a kormánynak az egész országért van felelőssége, így nem fordíthat többet erre a projektre.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×