eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nyugdíjba készülnek szocialista képviselők

Sok szocialista képviselő nyugdíjba menne - írja az index.hu. Vélhetően csak 2010 után változik érdemben az MSZP képviselőcsoportjának vezérkara. A hat helyre 15-en aspirálnak, de az Index információi szerint 80-90 százalékos biztonsággal marad a mostani vezetés.

Kérdéses, hogy a képviselőcsoport marad-e, ugyanis számos honatya ódzkodik attól, 2010-ben újra harcba induljon mandátumáért; közéjük tartozik a frakcióvezetés egy-két tagja is. Az Index információi szerint két-három tucat honatya, például Tóth Károly, Farkas Imre fontolgatja, hogy végképp felhagy a politizálással 2010-ben

A Népszabadság arról ír, hogy több mint 15 ezer "régi" kölcsönt adott át behajtásra tavaly az OTP Bank, 108 árverést tűztek ki. Az OTP több tízezer levelet küldött szét 1991 elején a hátralékosoknak. Az adósok a "felezős akció" keretében 53 milliárd forintnyi hitelt fizettek vissza. Ám sokan képtelenek voltak erre. A 2000-ben meghirdetett nagyvonalú állami lakástámogatási rendszer hatására a jelzáloghitelek állománya rövid idő alatt megtízszereződött. Az Államreform Bizottság megszüntetné a forintalapú új lakáshitelek állami támogatását, illetve a korábbi kölcsönök előtörlesztésének ösztönzését javasolták a kormánynak. Vagyis minden kezdődhet elölről.

A Magyar Nemzet írása szerint, miközben saját tulajdonú repülőgépparkjának súlyos üzemképességi problémáit hátráltatják a honvédség pilótáinak biztonságos kiképzését, a Honvédelmi Minisztérium külföldről, egy cseh cégtől vásárolt repülési időt a további Gripen-pilóták előképzésére. Az ügylet költségeiről a HM nem adott tájékoztatást. A lap úgy tudja, a beszerzés meghívásos alapon zajlott. 2004-ben a HM már vásárolt cseh gépen 150 repült órát, amelyekről akkor egy magas rangú HM tisztségviselő árulta el, hogy 250 millió forintba, azaz óránként csaknem 1,7 millió forintba kerültek. A jelenlegi 350 órás szerződés meghaladja a félmilliárd forintot.

A Világgazdaság írása szerint veszélybe kerülhet a jövő évi 3,2 százalékos GDP-arányos deficitcél az utóbbi időben beharangozott kormányzati lépések hatására. Ismeretes: a kabinet megemelné az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérét, s már májusban kifizették az ősszel esedékes nyugdíjemelést. Az Állami Számvevőszék arra figyelmeztet: a 3,6 százalékos kormányzati előrejelzés helyett legalább 4,5 százalék lesz a pénzromlás jövő évi üteme, ez együtt járhat a bruttó keresetek mértéken felüli emelkedésével. Ha a kormány ragaszkodna a lefektetett kiadási szintekhez, lenne fedezete egy kisebb mértékű adócsökkentésnek is

A Napi Gazdaság szerint megéri a neten üzletelni. Lassan, de a szakma szerint érezhetően terjed az internetes kereskedelem Magyarországon, jóllehet arra még várni kell, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi láncok is bevessék magukat. Az e-szférában mozgó kisebb vállalkozások azonban általában nem csinálnak rossz üzletet, hiszen átlagos kosárérték a kínálat természeténél fogva magasabb, mint a fizikailag megfogható kereskedelemi területeken. Adózás szempontjából egyelőre nem jelentkezetek nagyobb nehézségek, áfa szempontból úgy kezelik az e-vásárlás nyomán érkező termékeke, mint ha egy csomagküldőtől jött volna.

A penzcentrum.hu írása szerint az elmúlt időkben tapasztalható rendkívüli üzemanyagár emelkedés miatt már szinte sehol nem kaphatunk benzint 300 forint literenkénti ár alatt. Ilyen körülmények között talán mindenki elgondolkodik, hogy mivel tudna spórolni a benzinkutaknál. A leghatékonyabb természetesen az lenne, ha egyáltalán nem ülnénk autóba, a kerékpározás úgy is divatossá vált az elmúlt időben. Sokan azonban nem tudnak lemondani a négykerekűről, nekik érdemes lehet megfontolni, hogy melyik bankkártyával fizessenek a benzinkutaknál. A bankkártyák összehasonlítása után azonban kiderült, hogy kártyával csak akkor érdemes tankolni, ha vissza tudjuk fizetni időben tartozásunkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×