eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tornádó, gátszakadás, vízbetörés - a nap hírei

Három százalékkal emelte meg a lakosságot és a legkisebb fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak értékesített áram árát az MVM Trade Zrt. Tornádót észleltek délután a Bács-Kiskun megyei Gátér térségében. A baranyai megyei Márokon a nagy mennyiségű csapadék miatt 6-7 méter szélességben átszakadt a halastó gátja; mintegy hétmillió forintos kár keletkezett.

Pápa: újabb NATO-szerep

Valamennyi parlamenti párt támogatja, hogy a NATO stratégiai légiszállító-flottája mellett az irányító nemzetközi szervezet is Pápára települjön - mondta a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre az ötpárti egyeztetés után közölte: ahhoz, hogy erről megállapodást írjon alá a NATO-főtitkárral, törvényi felhatalmazásra van szüksége. Hozzátette: a pártok által jóváhagyott javaslatot holnap terjeszti a kormány az Országgyűlés elé.

ÁSZ: javaslat az onkológiai szűrés információs rendszerére

Az Állami Számvevőszék szerint a szervezett szűrőprogramokat úgy vezették be, hogy finanszírozásukat előre nem dolgozták ki. A számvevők azt javasolják az egészségügyi miniszternek, hogy hozza létre az onkológiai szűrés és betegkövetés információs rendszerét; kezdeményezze az ehhez szükséges adatkezelési jogszabályok módosítását, szervezze újra a méhnyakrák- és a vastagbélrák-szűrések rendszerét, továbbá vizsgálja felül a mammográfiás vizsgálatokat végző intézmények kapacitását.

Árampiaci áremelés

Három százalékkal emelte meg a lakosságot és a legkisebb fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak értékesített áram árát az MVM Trade Zrt. A cég szóvivője elmondta: a változtatás nélkül éves szinten mintegy 5 és fél milliárd forint bevételkiesése lett volna az MVM-nek. Tringer Ágoston emlékeztetett: a január elsejétől liberalizált árampiacon miniszteri rendelet határozza meg az MVM Trade és az egyetemes szolgáltatók közötti elszámolás rendszerét.

Még napirenden van a bábolnai állami földek értékesítése

Az állami földek értékesítésének leállítását követeli a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Budai Gyula országos demonstrációt is kilátásba helyezett követeléseik nyomatékosítására. A Magosz igazgatója az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy továbbra is napirenden van a bábolnai állami földek értékesítése.

Felsőoktatási reneszánsz

A magyar felsőoktatás minőségi megújításáról beszélt az oktatási miniszter a Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán című nemzetközi konferencia megnyitóján. Hiller István azt mondta: a következő tanévben 250 millió forintot biztosít a tárca az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara főépületének felújítására.

Készülődik a Fidesz

A Fidesznek meg kell kezdenie a választásokra való felkészülést. Erről a legnagyobb ellenzéki párt elnöke beszélt a Polgárok Házában, a Fidesz választási felkészülésről szóló tanácskozásán. Orbán Viktor hangsúlyozta: közel van a változás, mert a dolgok nem mehetnek így tovább Magyarországon.

Mégsem lesz BKV-s sztrájk?

A szakszervezetek szerint másfél héten belül létrejöhet a megállapodás a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság között. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: egyelőre kérdéses a fővárosi és az állami garanciavállalás a BKV gazdasági helyzetének rendezésére, amely nélkül nem írják alá a megegyezést. Az érdekképviseletek korábban május 27-étől többnapos munkabeszüntetést hirdettek meg, ha a közlekedési vállalat addig nem teljesíti követeléseiket.

Elfogadott paraméterkönyv

Elfogadta a fővárosi kabinet a BKV legújabb paraméterkönyvét - értesült az InfoRádió. Az új, várhatóan ősztől érvényes összmenetrend csaknem egy milliárd forintos megtakarítást eredményez a BKV-nak, de a járatritkítások mellett számos vonalfejlesztést is tartalmaz. Így például a 62-es villamos a Blaha Lujza térig jár majd, az 5-ös busz pedig a Pasaréti tértől Rákospalotáig közlekedik.

Újabb útlezárások

Budapesten június közepétől augusztus 20-áig egyszerre lesz lezárva a budai alsó és a felső rakpart a 4-es metró Gellért téri állomásához kapcsolódó lejtakna építése miatt - mondta Czuk Dorottya, a Városháza sajtófőnöke. A döntést az indokolta, hogy tartani lehessen a Gellért téri metróállomás befejezésének végső határidejét és rövidebb ideig kelljen a forgalmat korlátozni.

Tornádó támadta Gátért

Tornádót észleltek délután a Bács-Kiskun megyei Gátér térségében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A régióban, illetve a Dunától Keletre fekvő országrészben piros riasztás volt érvényben, több helyen jégeső, viharos erejű szél illetve felhőszakadás volt. A baranyai megyei Márokon a nagy mennyiségű csapadék miatt 6-7 méter szélességben átszakadt a halastó gátja; mintegy hétmillió forintos kár keletkezett - közölte a megyei katasztrófavédelem. Csongrád városában lezárták a gimnázium környékét, ahol negyedméteresre duzzadt az esővíz. Tátrai János,a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta: a belvárosban az egyik utcát a rendőrök nyolcvan méter hosszan lezárták, mert a víz ellepte a területet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×