eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kevesebb a bűncselekmény, de nagy a rendőrhiány a fővárosban

Tíz év óta a legkevesebb bűncselekményt követték el tavaly Budapesten - tájékoztatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát a budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor elmondta: 2007-ben kevesebb emberölés, vagyon elleni bűncselekmény és autólopás történt, továbbra is kevés viszont a rendőr, a főkapitány szerint ugyanis a Határőrségtől kevesebb ember jött, mint várták.

Tavaly is folytatódott a bűncselekmények számának korábbi években megszokott csökkenése, 2007-ben kevesebb mint százezer bűncselekmény történt a fővárosban.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a parlament rendészeti bizottsága előtt azt mondta, az elmúlt tíz év legjobb mutatóit produkálta a főváros.

Kifejtette, hogy csökkent a vagyonelleni bűncselekmények száma, ami azért meghatározó, mert az összes bűncselekmény 67 százalékát teszik ki. A gépjárműlopások is tovább csökkentek az elmúlt 12 év adatait tekintve: 4400 autót loptak el tavaly, 6300-zal kevesebbet, mint 12 évvel ezelőtt - tette hozzá Tóth Gábor.

Az elmúlt évben felére csökkent az emberölések száma, ezeknek pedig nagy részét, 91 százalékát felderítette a BRFK. Kevesebb zseblopást is regisztráltak, 3300-at, de Bécsben állítólag tízszer ilyen gyakori a zsebtolvajlás.

Minimálisan emelkedett a közúti balesetek, a rablások és a fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A balesetek közül 2007-ben kevesebb végződött súlyos sérüléssel, vagy halállal.

Tóth Gábor szerint nagyon nagy a látencia a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeknél, ezért a főkapitány azt mondta, "annyi ilyen bűncselekmény van Magyarországon, amennyit találunk".

A rendőrfőkapitány szerint továbbra is rendőrhiány van Budapesten. Bár a Határőrség és a rendőrség január elsejei integrációja következtében 308 határőr került a BRFK-hoz, ennek majdnem kétszeresét várták, ezzel szemben több mint 800-an elhagyták a budapesti rendőrséget - felük nyugdíjba ment -, így jelenleg 8721 rendőr dolgozik a BRFK kötelékein belül.

Tóth Gábor hangsúlyozta: tavaly 13 ezer rendezvényt biztosítottak budapesti rendőrök, ez 700 ezer munkaórát, azaz egy közepes nagyságú megye minden dolgozójának teljes napi munkaidejét jelentette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×