eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Postai kerékpárbeszerzés: valószínűleg nem valósult meg bűncselekmény

Ha eddig nem történt feljelentés, valószínűleg nem valósult meg bűncselekmény a postai kerékpárbeszerzési eljárás során - mondta az InfoRádiónak Hegedűs László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese. 2005 szeptembere óta öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki egy közbeszerzési eljárás során a versenyt korlátozó magatartást tanúsít.

A büntetőtörvénykönyv a versenyt korlátozó megállapodást közbeszerzési és koncepciós eljárásban a büntetendő cselekmények közé emelte 2005. szeptember 1-től - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese.

Hegedűs László kifejtette: aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszió köteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt vagy zártkörű pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak, illetve egyéb szerződési feltételek rögzítésére, illetve a piac felosztására irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, az bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ha egy ügyben megállapítható és bizonyítható, hogy valaki kötelességét megszegte, akkor nemcsak a versenyt korlátozó magatartás miatt vonható felelősségre, hanem egyéb törvényi tényállások is szóba kerülhetnek, de ez a nyomozóhatóságnak kell megvizsgálnia - tette hozzá. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese kiemelte: nyomozást kell indítani, ha van feljelentés, vagy ha valamelyik hatóság a hivatali kötelességének teljesítése közben észleli, hogy bűncselekmény valósult meg

Hegedűs László azt vélelmezi, hogy mivel a postai kerékpárbeszerzési üggyel foglalkozó szakemberek eddig nem tettek feljelentést, akkor valószínű, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem valósult meg bűncselekmény.A Magyar Posta által a kerékpár-vásárlási tender kapcsán benyújtott jogorvoslati kérelemről július 14-éig kell határoznia a Közbeszerzési Döntőbizottságnak - közölte nemrég az InfoRádióval közleményében Deli Betty, a szervezet elnöke. Ez a határidő nem végleges, egyszeri alkalommal további 30 nappal meghosszabbítható.

Az eljárás következményei kapcsán a közlemény úgy fogalmaz, hogy a szerződés megkötését követően a döntőbizottság esetleg alkalmazhat bírságot, ám a szerződést meg nem szűntetheti.

A Magyar Posta egyébként nemrég azért függesztette fel az egymilliárd forintos kerékpár-beszerzési tendert, mert a gyanú szerint, a tender közbeszerzési bizottságának elnöke, aki Pécsett a Magyar Posta beosztott munkatársa, jogtalanul juttatott információkat a beszerzésről a későbbi győzteshez.

Az esetre leghamarabb az ellenzék reagált. Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője múlt hét szerdán már Szabó Pál egykori posta-vezér, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter felelősségét vetette fel.

Szabó Pál nem sokkal később az egyik kormányszóvivői tájékoztatón minderre azzal védekezett, hogy a Magyar Posta vezérigazgatójaként nem tudott az ügyről.

A beszerzés felfüggesztéséig 102 kerékpárt szállítottak le a postának, egyenként 120-130 ezer forintért. A teljes megrendelt mennyiséget, 4800 kerékpárt az év végéig kellene leszállítania a nyertes cégnek.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×