eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új MSZP-hez kötődő ifjúsági szervezet jött létre - a nap hírei

A honvédelmi miniszter szerint az emberek ma jobban érdeklődnek a honvédség iránt, mint amikor még létezett a sorkötelezettség. Jelentős károkat okozott a termésben egy délutáni jégeső Csongrád településen. Három napos nemzeti gyászt rendelt el a kormány Kínában az egy héttel ezelőtti földrengés áldozataira emlékezve - közben egy utórengés újabb három ember halálát okozta. A nap hírei 2008. május 18-án, vasárnap.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar honvédség egyike azoknak az intézményeknek, amelyeket nagy tisztelet és megbecsülés övez. Szekeres Imre a Városligetben rendezett honvéd majálison azt mondta: az emberek ma sokkal jobban érdeklődnek a honvédség iránt, mint amikor még létezett a sorkötelezettség. Közölte: mindezt alátámasztja az a tavaszi közvélemény-kutatás, amely szerint a honvédség az egyik legelismertebb közintézmény, csak a katasztrófavédelem és a tűzoltók előzik meg.

Megalakult az MSZP-hez kötődő új baloldali ifjúsági szervezet. A Fiatal Baloldal hétvégi kétnapos tisztújító kongresszusán döntöttek a jogutód nélküli megszűnésről, és egy új szervezet létrehozásáról. A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, hogy az eddiginél nagyobb létszámú lett az új vezetőség, az egyedüli elnökjelölt pedig Varga László, a Fiatal Baloldalt eddig is irányító MSZP-s politikus. A kongresszus után a helyi és megyei szervezeteknek 2 és fél hónap áll rendelkezésükre, hogy megtartsák alakuló ülésüket és létrehozzák a helyi szervezeteiket. Varga László pénteken az InfoRádiónak arról beszélt, hogy vállalhatatlannak tartják Zushlag János, a baloldali mozgalom egykori vezető politikusának ügyét, és egy új baloldali ifjúsági szervezetet hoznak létre.

Elfogta a rendőrség Szegeden azt a férfit, akit a makói hármas gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta: a 26 éves férfi az egyik áldozat ismerőse. Tegnap este 3 holttestet találtak egy makói házban; a rendőrség közölte, hogy az áldozatokon szúrt és vágott sérülések voltak. A bűncselekményt jelentő szomszédok szerint egy helyi orvos fiát, a barátnőjét és annak nagymamáját ölték meg. A rendőrség több emberen elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Jégeső volt Csongrádban, körülbelül negyed órán keresztül dió nagyságú jegek hulltak az égből. Bedő Tamás a Csongrád megyei település polgármestere közölte: a zivatar jelentős károkat okozott a földeken és a gyümölcsösökben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Irodájának ügyeletese szerint a térségben vasárnap és hétfő éjjel is több helyütt lehet zivatarokra számítani.

Kínában három napos nemzeti gyászt rendelt el a kormány a hét eleji földrengés áldozataira emlékezve. Erre az időre felfüggesztik az olimpiai lángot vivő stafétát is. Közben újabb utórengések rázták meg a katasztrófa sújtotta övezetet; a legutóbbi, a Richter-skálán mért 5,7 -es erősségű földmozgásban három ember életét vesztette és több mint ezren megsérültek. Az egy héttel ezelőtti, 7,9 -es erősségű földrengésnek az eddigi hivatalos mérleg szerint több mint 32 ezer halottja és 220 ezer sérültje van, de a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma az ötvenezret is meghaladhatja.

A vallások közötti toleranciát sürgette németországi látogatásán a dalai láma. A tibeti vallási vezető Nürnbergben mintegy 7000 ember előtt elmondott beszédében emlékeztetett arra: a konfliktusok illetve vérontás kialakulásában gyakran vallási nézeteltérések is szerepet játszanak. Hangsúlyozta: az erőszakról történő lemondás nélkül nem teremthető meg a béke. A dalai láma megismételte, hogy nézetei szerint a tibeti konfliktust erőszak nélkül kell megoldani, valamint, hogy nem törekszik Tibet elszakadára Kínától, csupán a vallási és kulturális autonómiát szeretné kivívni a tibetieknek.

A világhírű tornászedző-házaspár Károlyi Béla és Károlyi Márta kapta az idei Abraham Lincoln-díjat az Amerikai Magyar Alapítványtól. A díjat, amelyet a magyar névnek és kultúrának elismerést szerző amerikai személyiségek kaphatják meg, alapítvány székhelyén, a New Jersey-i állambeli New Brunswickban adták át. Károlyi Béla 1942-ben született Kolozsvárott; 9 olimpiai, 15 világbajnok és 12 Európa-bajnok tornász került ki a keze alól. Az edző az 1976-os montreali és az 1980-as moszkvai olimpián a román, később pedig az amerikai női tornát juttatta az első helyre. Károlyi Béla volt az az edző, aki az 1996-os atlantai olimpián sérült bokával szereplő, és csapatával aranyérmet nyerő Kerry Strug-ot ölben vitte a dobogóhoz. Az Abraham Lincoln-díjat adományozó Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×