eur:
399.12
usd:
364.74
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Milliókért váltják meg az állami vezetők szabadságát

Hivatalosan nem nagyon mennek szabadságra az állami vezetők - legalábbis ez derül ki a Miniszterelnöki Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott adatokból. Bár a kormányzati munka nyáron egyes időszakokban leáll, a miniszterek, államtitkárok több millió forinthoz jutnak hozzá szabadságmegváltás gyanánt.

A kancellária honlapján nyilvánosságra hozott adatokból kiderül: Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke jól járt azzal, hogy január 31-én családi okokra hivatkozva távozott a Miniszterelnöki Hivatal egyik államtitkári székéből. Csak erre az esztendőre képviselői és államtitkári illetménye mellett szabadságmegváltás címén bruttó 4,7 millió forinthoz, eseti juttatásként 7,6 millió forinthoz, 13. havi juttatásként pedig több mint félmillió forinthoz jutott.

Horváth Ágnest egészségügyi államtitkárként 2006-ban 3,6 millió forinttal jutalmazták, de abban az évben kapott étkezési utalványt, folyószámla és ruházati költségtérítést is. Miniszterként ugyanez dukált neki, csak akkor a több tízezer forint már százezres nagyságrendre duzzadt.

Kóka János gazdasági miniszterként 2007-ben majdnem bruttó 5 millió forint jutalmat kapott, 2005-ben több mint egymillió forint különjuttatást, 2006-ban és 2007-ben pedig a 13. havi illetményelőleget és illetményt, összesen mintegy 1,8 millió forintot. Bár Kóka János nem egészen egy éve nem miniszter, 2008-as tárgyhavi szabadságmegváltására közpénzből 4 millió 600 ezer forintot fordítottak, és az idei évben is hozzájut 13. havi illetményhez, bruttó félmillió forinthoz.

Kiss Péter kancelláriaminiszter 13. havi juttatásain felül 2006-ban szabadságát is megváltotta, nem egészen bruttó 8 millió forintot kapott érte, abban az évben szociális miniszterként 841 ezer forint jutalomban részesült, 2007-ben ugyancsak pénzre cserélte szabadságát: akkor 2,4 milliót kapott érte.

Veres János pénzügyminisztériumi államtitkárként 2003-ban bruttó 6.816.000, 2004-re 3.860.100 forint jutalmat kapott. Ebben ez időszakban is kapott étkezési hozzájárulást, ruházati költségtérítést, de béreltek bérelnek neki egy 75 négyzetméteres lakást is, garázzsal. Míg Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökeként 2004-ben 3.002.300 forint jutalmat kapott, 2006-ban, már miniszterként, 617.150 forintot. 2007-ben jubileumi jutalom címén 2.468.600 forintra tett szert Veres János, aki rendszeresen részesül 13. havi juttatásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×