eur:
389.72
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bizottsági meghallgatások: Bajnait igen, Gyeneseit csak részben támogatták

Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság 16 igen és 12 nem szavazattal, a gazdasági bizottság pedig 14:10 arányban támogatta Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszterré történő kinevezését. Gyenesei István önkormányzati miniszter jelölését viszont csak a sportbizottság támogatta, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság nem.

A kijelölt fejlesztési és gazdasági miniszter az önkormányzati és területfejlesztési bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta: a területfejlesztésben a kormány célja, hogy a fejlesztéspolitika eszközeivel gazdasági növekedést érjen el az ország elmaradott térségeiben is.

Bajnai Gordon elmondta: a fejlesztési források felhasználásával a kormány szeretné az országot a fenntartható növekedési pályára állítani, emellett a foglalkoztatás bővítése a kiemelt célok között szerepel.

A gazdasági bizottság előtt Bajnai Gordon hangsúlyozta: fejlesztési és gazdasági miniszterként a kormány más vezetőivel, intézményeivel összefogva átfogó gazdaságfejlesztést kíván megvalósítani. Elmondta: munkája során a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést kiemelt célként kezeli.

Igen és nem Gyeneseire

Nem támogatta viszont az önkormányzati és területfejlesztési bizottság szerdai ülésén Gyenesei István önkormányzati miniszteri jelölését. A testület tagjai közül 14-en igennel, 11-en nemmel szavaztak, 4 képviselő pedig tartózkodott. Az MSZP igennel, a szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa, Geberle Erzsébet pedig tartózkodott.

A jelölt a szakbizottság előtt azt közölte, nem lát esélyt újabb reformlépésekre, de úgy vélte, a kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok összefogásával azokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra.

Azokra a képviselői kérdésekre, milyen konkrét programokban, célokban gondolkodik, a jelölt ugyancsak azt hangoztatta: másodlagos, hogy ő mit akar, ehelyett azt szeretné, ha együtt, egymást segítve határoznák meg az elérendő fontosabb célokat.

Elmondta, nem tud több pénzt ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram nem csak korlátokat, hanem mozgásteret is ad.

A jelölt a legtöbb kérdést az önkormányzati reform elmaradása miatt kapta. A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. A liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a változtatásra.

Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy szerinte a szavaiból kiderül, "akkor mit akar két évig, intéző szerepre készül?"

A parlament sport- és turisztikai bizottsága viszont kilenc igen és nyolc nem szavazat mellett támogatta Gyenesei István kinevezését.

Gyurcsány kitart a jelöltje mellett

Budai Bernadett kormányszóvivő a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasnak tartja Gyenesei Istvánt önkormányzati miniszternek, és az ő kinevezését kezdeményezi Sólyom László köztársasági elnöknél.

A szóvivő hozzátette: az önkormányzati bizottság ülését a politikai szempontok uralták. Szakmai szempontok alapján Gyurcsány Ferenc jelölése megalapozott - mondta Budai Bernadett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×