eur:
398.73
usd:
364.25
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Vadonatúj technológiával vezetik el a szén-dioxidot

Eddig kilenc erőmű jelentkezett Nagy-Britaniában a brit kormány pályázatára az erőművek által kibocsátott szén-dioxid felfogására és elvezetésére. A hamarosan kipróbálandó vadonatúj technológiát az első néhány erőmű esetében maga a brit kormány finanszírozza, a szén-dioxid pedig a földbe vagy a víz alatti tárolóba kerül - mondta Bronwen Northmore, a Brit Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak.

A legújabb felmérések alapján 2030-ra további 57 százalékkal nő majd a világ országainak szén-dioxid-kibocsátása, és ennek jelentős részét a nagy erőművek - szén és gázerőművek- adják - hangzott el a Brit Nagykövetség és az Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet által szervezett szemináriumon. A brit kormány ezért jelentős források bevonásával kifejlesztette a szén-dioxid felfogását és elvezetését föld vagy víz alatti tárolókba.

Bronwen Northmore, a brit környezetvédelmi tárca főosztályvezetője szerint akár vezetékeken vagy hajóval is el lehet szállítani a befogott szén-dioxidot különböző geológiai formációkba a földfelszín alá. A régi olaj- és gázkitermelőhelyek vagy a mélyen a felszín alatt levő sósvizes részek alkalmasak ilyen tárolásra.

Bronwen Northmore az InfoRádiónak elmondta, hogy a legfontosabb módszer az égetés utáni felfogás, amikor van egy átlagos szén vagy gázerőmű, és az utolsó fázis után elvezetik a szén-dioxidot egy tározóba. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy üreget, hanem inkább, mint egy szivacsot, amikor a lyukakban szén-dioxidot tárolunk - tette hozzá.

Az első becslések alapján évezredekre lehet ezáltal biztonságba helyezni széndioxidot 99 százalékos valószínűséggel, csak úgy, mint ahogy a föld alatt az olaj és szénkészleteink nyugodtak évmilliókig - fejtette ki a brit környezetvédelmi tárca főosztályvezetője.

A brit kormány kezdeményezése alapján most fogják kipróbálni - először egy 300 megawattos szénerőműnél - az elvezetést és a tárolást. A meghirdetett pályázatra kilenc erőmű jelentkezett az Egyesült Királyságból. Az első néhány vállalkozónak a brit kormány teljes egészében finanszírozza az erőmű mellé építendő szén-dioxid elvezető rendszert, amíg a technológia olcsóbbá nem válik - tette hozzá Bronwen Northmore.

Kiemelte: várhatóan euró százmilliókat kell költeni a bevezetéskor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×