eur:
389.77
usd:
363.3
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Négypárti összefogás Tibet érdekében

A négy ellenzéki párt képviselői nyilatkozatot adtak ki, melyben azt követelik, hogy az Országgyűlés foglaljon állást Tibet érdekében. A nyilatkozat fideszes aláírója, Balog Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a szocialisták valószínűleg fontosabbnak tartják a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat, mint egy ilyen értelmű nyilatkozatot, mert nem írták alá a dokumentumot.

Egy határozati javaslatot nyújtott be Fodor Gábor, az SZDSZ, Semjén Zsolt, a KDNP, Herényi Károly, az MDF, és Balog Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője, amelyben azt követelik, hogy az Országgyűlés foglaljon állást Tibet érdekében.

Balog Zoltán az InfoRádióban elmondta: a határozati javaslatban a magyar parlament felszólítja a Kínai Népköztársaságot a nemzetközileg elismert emberi jogok, a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartására, az erőszak alkalmazásának befejezésére, és arra, hogy a dalai láma képviselőivel egyeztetve találják meg Tibet új státuszát, amely mindkét fél megelégedésére szolgál.

Az MSZP valószínűleg fontosabbnak tartja a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat, mint egy ilyen értelmű nyilatkozatot, mert nem írták alá a dokumentumot - emelte ki a Fidesz politikusa.

Balog Zoltán közölte: Magyarországnak is kötelessége felemelni a szavát a tibeti emberi jogok megsértésének ügyében.

Több tüntetés Budapesten

Az Amnesty International magyarországi szervezete és a Tibetet segítő társaság azt követeli a magyar kormánytól, hogy hívja fel a Magyarországon tartózkodó kínai politikusok figyelmét az emberi jogok védelmére.

Sebáj Bernadett, az Amnesty International magyarországi szervezetének kampányfőnöke elmondta: hosszú távon azt szeretnék elérni, ha Kína eltörölné a halálbüntetést. Arra szólították fel a nemzetközi szervezet nevében a kínai vezetést, hogy biztosítsák országukban a sajtószabadságot - tette hozzá.

A Tibetet Segítő Társaság szerdától szombatig tüntet a főváros több pontján abból az alkalomból, hogy csütörtökön és pénteken Budapesten tárgyal egy száztagú, magas rangú kínai politikusokból álló delegáció.

A kínai kormány továbbra is azzal vádolja a dalai lámát, hogy Tibet függetlenségére törekszik, és erőszakos megmozdulásokat szervezett a körzetben. A vallási vezető tagadja a vádakat, és többször jelezte, hogy autonómiát szeretne a tartományban.

Tibetben március elején kezdődtek zavargások a terület kínai megszállásának 49. évfordulóján; az összecsapásokban a száműzetésben működő tibeti kormány adatai szerint több mint 200 ember vesztette életét, Peking viszont azt állítja, hogy 18 civilt és két rendőrt öltek meg a tibeti lázadók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×