eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Negyedelné a távhő áfáját a Fidesz

A fővárosi közgyűlés Fidesz-képviselőcsoportja a távhődíj jelenleg 20 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentését javasolja. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: ez a legsürgősebb lépés, amivel olcsóbbá tehető a lassan megfizethetetlenül drága távfűtés. Budapesten 600 ezer, országszerte legalább másfélmillió ember él távfűtött lakásban.

György István hangsúlyozta: tömegesen kerülhetnek válsághelyzetbe a távfűtéses lakásban élők, mivel a jelenlegi díjak már a megfizethetetlenség határát súrolják.

Ez a helyzet egy negatív folyamatot indíthat el, ennek lehet az a következménye, hogy a tömeges nemfizetés miatt kiesnek bevételek, vagy pedig a lakóközösségek jelentős része kimenekül a távhőrendszerből, tovább emelve a bennmaradók költségeit - fejtette ki a politikus.

A frakcióvezető-helyettes kiemelte: meg kell állítani ezt a folyamatot, a leggyorsabb cselekvési lehetőség pedig az áfa csökkentése.

Ez a lépés szerepelt a fővárosi közgyűlés tervében, de mivel az a magyar gyakorlatban jelenleg nem létező 10 százalékos áfakulcsra tett javaslatot, ezért okkal utasította el a Pénzügyminisztérium; a 20-ból csak az 5 százalékba lehet átsorolni a távfűtést - tette hozzá György István.

Az ellenzéki politikus szerint a központi költségvetés 33 milliárd forintot veszítene a lépéssel, de ezt fel kell vállalni a távfűtéses lakásban élő 1,6 millió ember érdekében.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×