eur:
387.56
usd:
356.64
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Két hónapot kapott Magyarország az uniótól

Két újabb ügyben indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a parlament ugyanis nem ültetett át idejében több uniós irányelvet a nemzeti jogba. Ezzel együtt sem számítunk renitensnek a tagállamok között.

Az Európai Bíróságnál jelenti fel Magyarországot az Európai Bizottság, ha a parlament két hónapon belül nem ültet át a nemzeti jogba két uniós irányelvet.

A testület azt kifogásolta, hogy Magyarország sem a jegyzett társaságok átláthatósági követelményeiről szóló, sem a szakmai elismeréseket szabályozó uniós direktívát nem érvényesítette idejében.

Kötelezettségszegési eljárást akkor indít az Európai Bizottság, ha egy tagállam nem teljesíti uniós kötelezettségeit.

A testület először levélben tájékozódik, hogy mi az oka a mulasztásnak, majd hivatalos felszólítást küld. Ha két hónapon belül nem érkezik válasz, akkor küldi az unió az úgynevezett indokolással ellátott véleményt. A két legújabb eset is ebben a fázisban van, és ha újabb két hónapig nincs válasz, akkor kerül az ügy az Európai Bíróságra.

A BruxInfo szakértője az InfoRádió érdeklődésére azt mondta, hogy a bíróság csak pénzbüntetést róhat ki a tagállamokra, de ez adott esetben napi többmillió eurós kötbérszerű bírság is lehet.

Fóris György hozzátette: Magyarország nem számít renitensnek az uniós tagállamok közül.

A bizottsági adatok szerint Magyarország tavaly 15 irányelv átvételével volt adós, az eljárások megoldásának átlagos idejében pedig Magyarország a negyedik helyen áll a tagállamok sorában. Ezek közé tartozik a stratégiai cégek védelméről szóló törvény, amely a tőke szabad áramlásának elvét sértheti, az úgynevezett aranyrészvények ügye, ami a gyanú szerint túlzott befolyást biztosít az államnak egyes vállalatokban, emellett a bizottság kifogásolta a magyar regisztrációs adót is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×