eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Hogyan előzhető meg az iskolai erőszak?

Ismét bántalmaztak egy tanárt, ezúttal a Heves megyei Dormánd iskolájában fojtogatta gyermekei oktatóját egy anya, amiért a tanárnő korábban megrótta a diákokat. Herczog Mária szociológus szerint az ilyen esetek ellen nem a törvényi szabályozás a megoldás, a konfliktuskezelés technikáira kellene megtanítani az embereket.

Fojtogatta a gyermekeit oktató pedagógust egy szülő a Heves megyei Dormánd iskolájában. Az asszony azért támadt rá a tanárnőre, mert a nevelő egy nappal korábban szóbeli figyelmeztetésben részesítette egy iskolai szabályszegés miatt a két gyermeket.

Az elmúlt hónapokban több hasonló eset is történt. Március 21-én, Budapesten, egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. Március 14-én az iskolaigazgatót verte meg a Nógrád megyei Õrhalomban egy házaspár, akik azon háborodtak fel, hogy fegyelmezetlenül viselkedő lányukat a pedagógus elültette a helyéről. Január 10-én Budapesten, egy VIII. kerületi középiskolában két diák verekedett össze, az egyikük belehalt sérüléseibe.

Az esetek után sokan a jogalkotóktól várták a megoldást, Herczog Mária szociológus szerint azonban ez nem jelentene megoldást a tanárok, diákok és szülők közötti konfliktus rendezésére. Õ úgy látja: az alapvető probléma az, hogy Magyarországon nincs múltja, nincs kultúrája a konfliktuskezelésnek.

Mint mondta, az iskolai erőszakos esetek általában nem előzmény nélküliek. Érdemes megvizsgálni, hogy a konfliktus miből eredhetett a két fél között. Rámutatott arra is, hogy a gyermekek vagy a szülők gyakran érzik magukat kiszolgáltatottnak, és kétségbeesésükben választják az erőszakot.

Szerinte a szülőket meg kellene tanítani azokra a technikákra, amelyek segítségével erőszakmentesen tudják gyermekeik érdekeit képviselni.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×