eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felcsuti: A válság az építőiparban és a fuvarozásban a legnagyobb

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint nemcsak a pénzintézetek, hanem egyes ágazatok is megérzik az itthoni gazdasági környezet romlását. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában ezek között említette az építőipart és a fuvarozókat.

A nagyobb, univerzális szolgáltatást nyújtó bankok mérlegében visszatükröződik a magyar gazdaság állapota - mondta az InfoRádióban a Magyar Bankszövetség elnöke, rámutatva arra, hogy a bankok észlelik: a gazdaság mely ágazata van bajban. Ebből kiderül, hogy jelenleg az építőipar és a fuvarozó ágazat küzd komoly problémákkal.

Előbbit nemcsak a körbetartozás sújtja, hanem az alvállalkozói rendszer jelentős tagozódása is. A megrendelő és a munka tényleges elvégzője közé gyakran 10-20 vállalat tagozódik be, ami azt jelenti, hogy a megrendelők és a fővállalkozók jelentős erőfölényben vannak. Látszik az is, hogy az építőipar átrendeződés előtt áll, és az is, hogy nincs megfelelő tőkeerő az ágazatban.

A fuvarozó vállalatok kapcsán Felcsuti Péter elmondta: a számos egy, legfeljebb öt járművel működő vállalkozás a szakadék szélén egyensúlyozik, hiszen kevés a tőkéjük, de jelentős adóssággal küzdenek.

Felcsuti Péter, aki egyben a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, azt is elmondta: hamarosan a magyar hitelpiacon is érezteti hatását a nemzetközi hitelválság. A magyar pénzintézetek ugyanis jellemzően nem itthon, hanem a nemzetközi piacon szerzik be azt a tőkét, amelyet aztán hitelként helyeznek ki.

A források pedig a válság miatt egyre drágábbak, miközben a hitelkihelyezés egyre több kockázatot rejt magában, mindezek a költségek emelkedését eredményezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×