eur:
387.04
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Felbomlik-e a gazdasági koalíció is?

Egyelőre kérdéses, hogy a politikai szakítás után felbomlik-e a gazdasági koalíció is. Az MSZP-SZDSZ kormány felbomlása után egy sor gazdasági társaságban vált ingataggá az SZDSZ-delegáltak vagy az SZDSZ-hez köthető vezetők helyzete. Az InfoRádió kormányzati forrásból úgy értesült, hogy már a héten elkezdődnek a nagy állami vállalatok vezetői posztjain a személycserék. Kóka János, immáron ellenzéki pártelnök-frakcióvezetőként még hétfőn is úgy fogalmazott: reméli, hogy a koalíciós szakítást követően nem lesz boszorkányüldözés.

Maradhatnak-e gazdasági vezetői posztjaikon azok az SZDSZ-hez köthető üzletemberek, egykori politikusok, akik a 2002 óta tartó MSZP-SZDSZ koalíciós kormányzásnak köszönhetik kinevezésüket? Úgy tűnik, hogy a szocialisták és a szabad demokraták szakítása után a gazdasági életben folytatódik tovább a politikai csata, de kérdéses annak kimenetele. Az InfoRádió kormányzati forrásból úgy értesült, hogy már a héten megkezdődnek a nagy állami cégekben a személycserék.

A Heti Válasz még április közepén 118 olyan szabad demokratát vagy SZDSZ-es kötődésű személyt számolt össze, akik összesen 149 állami tisztséget foglalnak el. A hetilap írásából kiderült, hogy, különösen is népszerűek az erdészettel-vadásztatással foglalkozó részvénytársaságok - ilyen igazgatósági tanácsokban ül többek közt Kóródi Mária és Gombos András volt környezetvédelmi miniszter, illetve államtitkár, valamint számos parlamenti ex-képviselő. Kiváló káder-utógondozóként működnek a Volán-vállalatok, továbbá a gazdasági tárca által felügyelt MÁV-érdekeltségek.

Arra semmilyen törvény nem kötelezi a kormányzó erőt vagy erőket, hogy állami cégek igazgatósági vagy felügyelő-bizottsági helyeit pártkötődésű emberekkel töltsék fel. Igaz, ezt nem is tiltja, ideális esetben azonban szakmai alapon kellene ezeket a posztokat is betölteni.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő mindenesetre erről az InfoRádió Aréna című műsorában április 28-án azt mondta, hogy ezeket az embereket nem az SZDSZ küldte pozíciókba, hanem a helyi közgyűlések. Az ügyvivő szerint lehetnek olyanok, akik SZDSZ-esként kerültek oda, és ebben az esetben az lesz a normális, hogy a közgyűlés leváltja őket a koalíciós szakítás után. Horn Gábor ugyanakkor hozzátette: nem számít nagy leszámolásra.

Az SZDSZ-es politikus akkor kiemelte: a pártból központilag nem szóltak bele abba, hogy kiket hova delegáljanak. "Megmondom őszintén, hogy meglepetéssel láttam azt a listát, amit összeállított a Heti Válasz, mert én még nem láttam ilyen listát" - mondta Horn Gábor.

Több nagyvállalat ebben a hónapban tartja közgyűlését, így a változások, váltások vélhetően mostantól kezdve folyamatosak lesznek vagy legalábbis lehetnek - tudta meg az InfoRádió kormányzati forrásból. Informátorunk nem kívánt a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatói posztjáról beszélni, bár ez talán az egyik legcsillogóbb, amit SZDSZ-es politikus tölt be. Székely Gábor a Szerencsejáték Zrt. vezetésén kívül külsősként a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, valamint a BKV felügyelő-bizottságának is az elnöke. Ugyancsak a társaságnál dolgozik területi igazgatóként Csőzik László, az SZDSZ országos tanácsának tagja, érdi alpolgármester.

Lényegében az egészségügy átalakításának leállítása miatt bomlott a koalíció. A változtatások egyik szellemi atyja Mihályi Péter, aki az egykori államreform bizottság egészségügyi szakmai munkacsoportját vezette, valamint tanácsadói szerződései is voltak. Az SZDSZ egészségügyi szakértője más területeken is szakmai megbecsülésnek örvend: a Magyar Államvasutak Zrt. igazgatósági tagja, a Magyar Villamos Művek Zrt. felügyelő-bizottsági tagja és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrző bizottságának első kijelölt tagja. Tavaly április közepén cége, a Europe Tanácsadó Kft. kapott egy nettó 12 millió forintos megbízást a Miniszterelnöki Hivataltól az április 15-től július 30-ig tartó időszakra egy egészségügyi szakmai munkacsoport "megszervezésére, létrehozására", és projektjeinek felügyeletére, beszámolók készítésére.

Ugyancsak az MVM-nél dolgozik, pontosabban dolgozott, mert most kedden lemondott a társaság elnöke, az SZDSZ egykori pártigazgatója, Vásárhelyi István. Az MVM közgyűlése pénteken lesz, ahol személyi kérdések is napirendre kerülnek, hiszen változik a cég vezetése, és ez érintheti Mihályi Péter pozícióját is.

Nincsenek viszont napirenden személyi kérdések a vagyonkezelőnél - mondta az InfoRádiónak Száraz Gábor, a vagyonkezelő kommunikációs igazgatója.

A tulajdonosi jogok gyakorlója, vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igyekszik gazdasági szervezetként működni, és általában szakmai alapon nevezi ki a delegáltakat a felügyelő bizottságba vagy az igazgatótanácsba - fejtette ki. Száraz Gábor kiemelte: a Szerencsejáték Zrt. vezetésében sem lesz csere.

A teljesség igénye nélkül a Heti Válasz listájából kiderül, hogy Csillag István volt gazdasági miniszter a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. és a Magyar Export-Import Bank Zrt. elnöke. Kamarás Miklós, aki a Tallér Kft.-ben Kuncze Gábor üzlettársa volt, jelenleg a MÁV Zrt. és a Vértesi Erőmű Zrt. elnöke. Kis Zoltán volt parlamenti képviselő a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója. Ungár Klára az SZDSZ országos tanácsának volt tagja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese, Büky Dorottya az SZDSZ volt parlamenti képviselője, a MÁV kommunikációs igazgatója, Wekler Ferenc az SZDSZ Baranyai megyei elnöke, az országos tanács tagja, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági tagja, Csepeli György a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának tagja, Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője a Hatvani Volán Zrt és a Neumann János Digitális Könyvtár Kht. felügyelő-bizottsági tagja.

A nevesebb állami társaságok igazgatósági tagjai - a költségtérítésen túl - havi 100 és 270 ezer, elnökei 170 és 700 ezer forint közötti tiszteletdíjat kapnak, a felügyelő-bizottsági tagságért pedig 100-250 ezer dukál. A regionális fejlesztési tanácsi szerepvállalást 50-100 ezer forinttal honorálják. Ezen összegektől lehetnek eltérések - leginkább felfelé..

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×